Völner Pál családja visszakapta a lefoglalt luxusautókat

Az autók bírói engedéllyel kerültek vissza a tulajdonosukhoz, kizűrólag használatra. A döntés értelmében a gépjárművek a továbbiakban is le vannak foglalva.

2024. szeptember 16., 11:30

Szerző:

Bírói engedéllyel kerültek vissza azok a  luxusautók, amelyeket a Völner-Schadl ügy kapcsán foglaltak le Völner Pál családjától. Az autók továbbra is le vannak foglalva, csak a használatukat tették lehetővé. A Völner Pál felesége és fia tulajdonában álló autók közt egy 320 lóerős, tűzpiros Porsche Cayman S sportautó is van – írja a 24.hu.

Völner Pál fia és felesége ül vissza a luxusautókba

A 24.hu értesülése szerint egy Lexust, egy Mini Coopert és egy Porsche sportautót kapott vissza a Völner család. Ezek közül az előbbinek Völner felesége, utóbbi kettőnek a fia a tulajdonosa.

A lap információit megerősítette a Fővárosi Törvényszék, valamint a volt fideszes államtitkár védője is. Papp Gábor közölte, bírói engedéllyel kerültek vissza az autók a tulajdonosokhoz, ám azok továbbra is le vannak foglalva, mindössze a használatukat tették lehetővé. Hangsúlyozta, az autók közül egyik sem Völner Pál tulajdona, és az eljárás kiszámíthatatlansága miatt ez volt a legjobb megoldás, más esetben ezek a járművek egy garázsban porosodnának. Hozzátette, az autók közül a legfiatalabb is 4–5 éves, de van köztük 13 éves is.

A volt államtitkárnál és családjánál bankszámlákat, részvényeket, ingatlanokat, autókat és céges üzletrészt is zár alá vett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala, Völner akkor azt nyilatkozta, „történelemkönyvekben fordul elő olyan, hogy családtagokat büntettek meg, ítélet nélkül”.

A nyári szünet után kedden folytatódott a Schadl–Völner-ügy a bíróságon. A tárgyalás egy kisebb közjátékkal kezdődött: a bíró szólt a nemrég Facebook- és Instagram-oldalt elindító Schadlnak, hogy hiába kérték tőle az elmúlt hónapokban többször is, nem árulta el, hol hagyta azokat az autókat, kisrepülőt és kishajót, amiket le akarnak tőle foglalni.

Mi is az a Schadl-Völner ügy?

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint a végrehajtói kar volt elnöke lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. Schadl pedig ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint.


(Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)