Visszaeső drogdílert ítéltek 14 év fegyházra

Korábban Norvégiában is ült.

2022. március 9., 15:06

Szerző:

Jogerősen tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy férfit, aki 2018-ban társaival két alkalommal nagy mennyiségű kábítószert kísérelt meg Szerbiából Ausztriába eljuttatni, hogy azt ott értékesítse.

A táblabíróság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az 58 éves férfit visszaesőként jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmének bűntettében mondták ki bűnösnek. A vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra. A bűnrészes szerb-magyar kettős állampolgárságú társát, a büntetlen előéletű másodrendű vádlottat a bíróság nyolc és fél év fegyházbüntetésre ítélte.

Az elsőrendű vádlott – akit korábban kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt Norvégiában már tíz év szabadságvesztésre ítéltek – elhatározta, nagy mennyiségű marihuánát juttat el Szerbiából Ausztriába, hogy a drogot ott értékesítse. A kábítószert a társai által vezetett gépjárművekben rejtették el. A férfi által felügyelt szállítmányokat azonban felfedezték a magyar és a horvát hatóságok.

A vádlott 2018 októberében ismét Magyarországra utazott úgy, hogy gépkocsijában nagyobb mennyiségű marihuána, valamint amfetamin volt elrejtve. A drogot azonban felfedezték, és tettenérését követően az elkövető ausztriai otthonában tartott házkutatáson szintén nagy mennyiségű marihuánát és a kábítószer adagolásához szükséges eszközöket foglaltak le.

A szakértői vélemény szerint a férfi által értékesítésre szánt kábítószer teljes hatóanyag-tartalma mintegy hússzorosa volt a jelentős mennyiség alsó határának. A másodrendű vádlott által vezetett autóban, az ásotthalmi közúti határátkelőhelyen megtalált szállítmány hatóanyag-tartalma pedig tízszerese volt ennek az értéknek. A táblabíróság helybenhagyta az ügyben első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletének a bűncselekmények minősítésére és a kiszabott büntetésekre vonatkozó részét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu / Dimény András)

Vádat emeltek a vértesszőlősi katonai mentés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja az állami légi jármű parancsnokát, egyben pilótáját.