Sokat kaphatnak a gyerekverő rendőrök

A kamerafelvételeket a bántalmazás után nézték még, amin kiderült, hogy az egyik kiskorú nem is lopott.

2022. január 27., 15:17

Szerző:

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség a bántalmazó rendőrök ügyében súlyosításért fellebbezett a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának ítélete ellen – áll az Ügyészség közleményében. 

A közlemény szerint 2018 novemberében a rendőrök egy borsodi élelmiszerboltban, lopás miatt intézkedtek két fiatalkorúval szemben. A vádirat lényege szerint az egyik rendőr egyszer megütötte a feltételezett elkövető derekát olyan erővel, hogy a sértett majdnem elesett. Ezt követően a rendőrök indulatosan kérdőre vonták a lopás miatt a sértettet és – a bolt személyzete által visszatartott – szintén kiskorú társát. A számonkérés során a rendőr újra bántalmazta a kiskorúakat, a tarkójukon többször megütötte őket. 

Ezután megnézték az élelmiszerbolt biztonsági felvételét, ami alapján beigazolódott, hogy az egyik kiskorú nem lopott, ezért őt elengedték. Az helyszínen maradt fiatalt ezután a rendőr fenyegetően kezében a gumibottal megkérdezte: „megérte-e lopni?” A kiskorút ezután a gumibotjával deréktájon ütötte – mindezt járőrtársa jelenlétében, aki nem akadályozta meg az erőszakos viselkedést. 

A nyomozó ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettével, valamint könnyű testi sértés vétségével vádolta a rendőröket, egyiküket, mint bűnsegédet.

Az ügyben a bíróság a tegnapi előkészítő ülésen a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottakat, és – az azóta leszerelt –  bántalmazót 2 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, míg társát 480.000 forint pénzbüntetésre és katonai mellékbüntetésként, 1 évre a soron következő rendfokozatba előlépésre előírt várakozási idő meghosszabbítására ítélte. Az ügyészség az ítélet ellen súlyosításért jelentett be fellebbezést.  – írták a közleményben. 

(Kiemelt képünk: Fotó: Merész Márton / 168.hu)