Gyorsabb ügyintézésért több 10 ezer forintot kapott egy okmányirodai ügyintéző

A vesztegető, az elítélt férfi 47 járművel kapcsolatban kért gyorsított okmányirodai ügyintézést.

2021. október 28., 13:26

Szerző:

Okmányirodai korrupció miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, írja az MTI. Ibolya Tibor főügyész közleményében tudatta, hogy egy gépjárműkereskedők megbízott okmányügyintézőjeként tevékenykedő férfi 2016. november és 2017. április között két okmányirodai alkalmazottat vesztegetett meg. A férfi a hivatalos személynek minősülő ügyintézőktől gyorsított, soron kívüli eljárást kért rendszerint gépkocsik forgalomba helyezése és kivonása miatt, amiért cserébe jogtalan anyagi előnyt ígért.

Egyiküknek több tízezer forintot ténylegesen át is adott. Volt olyan eset, amikor a vesztegetési pénzt az ügyintéző otthoni postaládájában helyezte el, írta a főügyész. A vád szerint a férfi 47 járművel kapcsolatban kért gyorsított okmányirodai ügyintézést. A vádirat szerint a két ügyintéző mások javára is visszaélt hivatali helyzetével, kérésükre a közlekedési nyilvántartásból adatokat kértek le és tettek megismerhetővé, hogy mentesítsék az érintetteket a hivatalos ügyintézés adminisztratív terhei alól. A Fővárosi Főügyészség hivatali vesztegetés, annak elfogadása, befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

(Kiemelt kép: A kormányablakká alakított nyergesújfalui okmányiroda az átadási ünnepség napján, 2018. július 23-án. Fotó: MTI / Máthé Zoltán)