Börtönben ül, mégis maradhat a bírósági végrehajtók elnöke Schadl György

275 napot hiányozhat egy végrehajtó egy évben, de Schadl György esete más, ezért nem mentik fel hivatalából.

2022. október 11., 13:17

Szerző:

Amíg jogerősen el nem ítélik, nem szűnik meg a csaknem egy éve börtönben ülő Schadl György végrehajtói jogviszonya, és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) élén betöltött elnöki posztja sincs veszélyben – írta a 24.hu. A végrehajtók elnöke egy hónap híján egy éve van letartóztatásban, az idén pedig már több mint 280 napot töltött munkájától távol. A törvény szerint, ha egy végrehajtó egy évben 275 napnál több napot tölt távol, akkor megszűnik végrehajtói szolgálata, de a jelek szerint Schadl ezalól kivétel.

Tart egy ideje a Schadl-Völner botrány

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, aki a nyomozó főügyészség gyanúja szerint összesen 880 millió forinthoz juthatott a kapcsolat révén. A végrehajtónak jelentkezők közül fizettek többen is 40–100 millió forint közötti összegeket a pozícióért cserébe. A volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál azonban szabadlábon védekezhet. 

Völner Pál – az előző ciklusban Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese – esetében az ügyészség azt gyanítja, hogy három éven át kapott rendszeresen 2–5 millió forintot Schadl Györgytől cserébe azért, hogy például végrehajtói kinevezéseket intézzen el neki. Völner így a gyanú szerint összesen 83 millió forint kenőpénzt vehetett át.

(Fotó: Miskolci Egyetem)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.