Eddig ismeretlen felvétel segítheti a perújrafelvételt a Teréz körúti robbantó ügyében

Eddig nem látott felvételek birtokába jutott az RTL Híradó a 2016-os merényletről, amelyben két rendőr életveszélyesen megsérült. A robbantásért életfogytiglanra ítélt férfi ügyvédje most részben erre a felvételre hivatkozva kér perújítást.

2023. június 2., 20:55

Szerző:

Az ügyvéd indoklása szerint több gyanús alak is feltűnik a képkockákon. Ráadásul szerinte furcsa körülmények között kerülhetett a helyszínre védence DNS-e. Végül éppen emiatt ítélték el a férfit. A Király utca és a nagykörút sarkát pásztázza a térfigyelő kamera. Amint tovább fordul jobbra, rögzíti a robbantást. A járókelők szaladni kezdenek. Másodpercekkel később már hatalmas füstfelhő száll fel. A két sérült rendőrhöz többen is odarohannak segíteni.

Az RTL Híradó által megszerzett felvételt eddig nem hozták nyilvánosságra a 2016 szeptemberi merényletről.

Csak azt a videót tették közzé, amin a másik irányból látni, ahogyan a két rendőr mellett felrobban a távirányítású szögesbomba. Életveszélyesen megsérültek. Hónapokig tartott, míg felépültek, maradandó sérüléseket szenvedtek.

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a bűncselekmény 2016. szeptember 24-én este történt a Teréz körúton. A jogerős ítélet szerint P. László egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze a fegyvereiket. Ám amikor látta, hogy életben maradtak a rendőrök, a fegyverek nélkül távozott.

A két törzsőrmester maradandó sérüléseket szenvedett, életüket csak a gyors orvosi segítség mentette meg. Az ítélet szerint a tettes a merénylet előtt próbarobbantásokat végzett saját készítésű bombákkal a vidéki otthona közelében lévő erdőben, és alaposan tanulmányozta a kiválasztott helyszínt, majd több kilogramm szeget tett a Teréz körúton felrobbantott pokolgépbe, hogy fokozza a hatást.

A tette után nem sokkal pedig úgy akart pénzhez jutni, hogy egymillió euró kicsikarását tervezte a Belügyminisztériumtól azért, hogy ne kövessen el újabb merényleteket. A férfi büntetőpere 2018. január 31-én kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. P. László az elsőfokú tárgyaláson érdemi indoklás nélkül visszavonta a nyomozati szakban tett beismerő vallomását, és meglehetősen zavartan viselkedett. Lefeküdt a vádlottak padjára, és a földre vetette magát.

A kiérkező mentőorvos szerint szándékosan tanúsított rendzavaró magatartást. A férfi később részt sem vett a tárgyalásokon, így a távollétében hirdették ki az első-, majd a másodfokú ítéletet is. P. László a döntés értelmében leghamarabb harminc év után szabadulhat feltételesen a büntetéséből.

A bíróság hónapokon belül dönthet arról, hogy elrendeli-e a perújítást a robbantás ügyében.

(Kiemelt kép forrása: RTL)