Mit ne csinálj igazoltatás közben, ha konteós vagy – első lecke

Egy egyszerű igazoltatásból lett feljelentés és nyomozás, mindössze azért, mert szegény igazoltatott meglehetősen hülye.

2022. szeptember 28., 19:43

Szerző:

Az év igazoltatottja a férfi, aki szeptember 24-én Balatonszemesen azzal az indokkal nem adta át a személyi igazolványát a közúti igazoltatáson a rendőröknek, hogy ő nem személy, hanem ember. 

A Telex által kiszúrt igazoltatásról szerencsére videófelvételt is készített Ember, amit hála az égnek a Youtube-ra is feltöltött. Íme:

Néhány kiragadott aranyköpés a sziklaszilárd, támadhatatlan, tényeken és bizonyított megfigyeléseken alapuló indoklásból:

„Mit szól hozzá, Zoltán [az egyik intézkedő rendőr], ha én azt mondom, hogy önök cégként működnek? Nem közfeladatot látnak el, hanem cégként működnek.”
„Nem vagyok személy. Nem tudtok személyként igazolni, mert n–em vagyok személy. Ember vagyok.”
„Te jogilag érvénytelen vagy.”
„Nektek esetleg, talán megtévesztett személyek fölött lehetne hatalmatok.”
„Ti egy New Yorkban, Amerikában bejegyzett cégként működtök.”
„Milyen törvény nevében, a törvény nem Te vagy!”
„Te nem vagy hatóság, te egy Amerikában bejegyzett cégnek nem tudsz a hatósága lenni!”
„A tulajdonod vagyok, hogy engem utasítgatsz?!”
Az Ember végül hosszas huzavona után egy „hatósági igazolványt” húz elő a zsebéből (a homályos kamerakép alapján egy nejlonba csomagolt, összehajtogatott papírlapnak tűnik), amit Zoltán, a rendőr át is vesz tőle, erre:
„Ne nyúlj hozzá, nem a tied! Magántulajdon!”

Zoltán, a rendőr a kamerának is megmutatja az Objektumot, és kijelenti: „Nem is tudom értelmezni, hogy ez mi, ez nem igazolvány.”

A rendőrök végül a férfit és női utasát is előállították, amiért többszöri felszólítás ellenére se voltak hajlandóak igazolni magukat.

„Levágják a kezemet!” – kiabálja a megbilincselt férfi, „Ez a két vadbarom rendőr a barátomat életveszélyesen fenyegeti!” – kiabálja női útitársa.

És íme a videó az év, vagy inkább évtized igazoltatásáról:

Mint kiderült, az intézkedésben résztvevő rendőröket parancsnoki elismerésben részesítették, Emberünkkel és Embernőnkkel szemben pedig a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt tett feljelentést, a hivatalos személyek sérelmére elkövetett becsületsértés miatt pedig nyomozást folytat.

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.