A Mi Hazánk volt nagykanizsai elnöke az egyik lekapcsolt „szkíta”

A rendőrség szerint fegyveres szkíta csoport készült hatalomátvételre, az egyik lekapcsolt férfi Kötő Gyula, aki nemrég még a Mi Hazánk Mozgalom nagykanizsai vezetője volt – tudta meg a 24.hu.

2024. január 25., 16:50

Szerző:

Mint írják: Kötő Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom volt nagykanizsai elnöke az az 53 éves murakeresztúri férfi, akin a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai rajtaütöttek, mert a gyanú szerint társaival az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására készült.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a csoport tagjaira százötven rendőr csapott le tíz helyszínen kedden hajnalban, miután az egyik közösségi videómegosztó portálra még novemberben felkerült egy videó, amelyen egy társaság tagjai bejelentették: megalakítják a Szkíta Magyarországot, és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését. A rendőrség szerint a csoport bejelentette azt is, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni, valamint rövidesen megtörténik a rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása is.

A Veszprém, Pest, Zala és Bács-Kiskun vármegyékben, illetve Budapesten végrehajtott akcióban a rendőrök 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat – hét férfit és egy nőt – gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. Három embert vettek őrizetbe, letartóztatásukat is kezdeményezték állam elleni bűncselekmények gyanúja miatt. Köztük van az 53 éves Kötő Gyula, 2022 tavaszán még a Mi Hazánk Mozgalom nagykanizsai elnökeként nyilatkozott a helyi sajtóban.

A riportban közölt fotókon látszik, hogy Kötő társaságában feltűnt Hokker Tibor, aki az ellenzéki párt politikusa, egyben országgyűlési képviselőjelöltje volt a 2022-es választáson a megyei jogú városban. A két férfi közeli kapcsolatban áll egymással, közös üzleti vállalkozásuk is van Murakeresztúron. 2022 végén alapították az elsősorban személybiztonsági tevékenységgel foglalkozó Rus-Hun Security Kft.-t. Kötő Gyula nevéhez egyébként az Opten cégadatbázis adatai szerint számos felszámolás és kényszertörlés alá került vállalkozás van, köztük például a már törölt Ősmagyar Ásványvíz Kft.

Mi hazánk: nem értesültünk róla, hogy Kötő egy szélsőséges szkíta csoport tagja lett

A lap megkeresésére a Mi Hazánk Mozgalom közölte: Kötő Gyula 10 hónapon keresztül volt a párt nagykanizsai elnöke évekkel ezelőtt, párttagsága 2023. augusztus elején szűnt meg, miután beadta a kilépési nyilatkozatát.

Az ellenzéki párt hozzátette, nem értesültek róla, hogy Kötő egy szélsőséges szkíta csoport tagja lett, mivel sem tagjaik, pláne nem volt tagjaik magánéletével nem foglalkoznak. Kötő Gyula és Hokker Tibor kapcsolatára nem tért ki a párt tájékoztatása.

Kötő mellett egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit vettek őrizetbe. Utóbbit a 444.hu azonosította a bejegyzett Szövetség a Szent Korona Országáért (SZASZKO) nevű párt weboldalán.

Pócs Alfréd: mi a klasszikus szkíta erkölcsiségért alakultunk

Mint ismert: a legutóbbi népszámláláskor 2349-en vallották magukat szkítának Magyarországon. Emellett egyesületük is van, amelynek elnöke az oltásellenes nézeteiről is ismert Pócs Alfréd orvos, egri önkormányzati képviselő. A gyöngyösi kórház pár éve elbocsátotta, mert a pandémia idején sem volt hajlandó maszkot viselni.

A Szkíta Egyesület vezetőjeként ő kezdeményezte, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa törvényben elismert nemzetiséggé a szkíta népcsoportot. Bár összegyűlt az ehhez szükséges ezer támogató aláírás, a parlament elutasította a kezdeményezést. Ebben az MTA állásfoglalása is szerepet játszott:

„Nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy a több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (mely megnevezés gyűjtőfogalomként több egykori népcsoport etnikumát, nyelvét és kultúráját öleli fel) ma is élő saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon”.

A szkíták erőszakos hatalomátvételi szándékának híréről Pócs Alfréd a sajtóból értesült.

A Népszavával közölte: őt és az egyesületet senki nem kereste az ügyben. Semmilyen tudása nincs arról, hogy kik ellen intézkedtek, kiket vettek őrizetbe.

„A szkítaságot mi máshogyan képzeljük, valamiért harcolunk és valamiért állunk sorba, nem valami ellen. Mi a klasszikus szkíta erkölcsiségért alakultunk, nem radikális úton képzeljük el a változást”

nyilatkozta.

Pócs Alfréd ugyanakkor furcsállja, hogy „néhány ember összeáll és butaságokat beszél”, mire 150 rendőr és terrorelhárító összehangolt akciót indít ellenük. Szerinte ezt a fegyverek léte sem indokolja, hisz „nyilván mindenkinél találhatnak fegyvert, például vadászoknál”. Az országot azonban – vélekedett – így nem lehet megdönteni.

Letartóztatták őket, a legidősebbet elmegyógyintézetben helyezik el

Letartóztatta a bíróság azt a három férfit, akit a rendőrök kedden, alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészület bűntettének gyanúja miatt fogtak el, a legidősebbet elmegyógyintézetben helyezik el.

A Zala Vármegyei Főügyészség az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint csütörtökön indítványozta az 53 éves murakeresztúri, a 68 éves veszprémi és a 88 éves váci férfi letartóztatását. 

Az ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya folytatja, az országszerte tartott házkutatások és lefoglalások során beszerzett adatok alapján kedden nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hárman kerültek őrizetbe.

A rendőrség előterjesztését megalapozottnak tartva a Zala Vármegyei Főügyészség - a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és az elkövetők személyi körülményeire is figyelemmel – a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyére, a bizonyítás veszélyeztetésére hivatkozva tett indítványt mindhárom férfi letartóztatására.

A Zalaegerszegi Törvényszék az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön megalapozottnak tartotta az ügyészségi indítványt, és 30 napra elrendelte mindhárom gyanúsított letartóztatását.

Két férfi Zalaegerszegen állt a bíróság elé, mindketten tudomásul vették a döntést, a védőik azonban három napot tartottak fenn. A legidősebb gyanúsítottat külső helyszínről hallgatták meg, az ő esetében a bíró az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben történő elhelyezéssel rendelte el a letartóztatást, ami ellen – a szabadlábra helyezés érdekében – a gyanúsított és a védője fellebbezett.

(Kiemelt kép: a Szkíta Magyarország nevű szervezet tagjainak letartóztatása 2024. január 24-én. Fotó: Police.hu)