M. Richárd: súlyosabb ítéletre számítottam

“Súlyosabb ítéletre számítottam” – ezt mondta ügyvédjének M. Richárd, a Dózsa György úti gázoló, mielőtt visszavitték a börtönbe. A közhangulat és az előélete miatt azt gondolta, súlyosabb ítéletre számíthat, mint mások.  

2021. július 2., 15:32

Szerző:

A Dózsa György úti gázoló bűnbánó szavai meggyőzték a bírót. Enyhítettek a büntetésén. M. Richárdot három és fél év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. 

Négy éve folyik a ma már csak Dózsa György úti gázolóként elhíresült M. Richárd pere. Ma pont került az ügy végére. A baleset 2017. május 15-én történt. A Fővárosi Vízművek három dolgozója a Váci útról a Kassák Lajos útra akart kikanyarodni, amikor szemből nagy sebességgel egy mercedes beléjük rohant. A balesetben ketten haltak meg. Mindkét autó sofőrje túlélte az ütközést, ők mindketten felelősek voltak a balesetért. M. Richárd jogosítvány nélkül vezetett, túllépve a sebesség határt, és kokaint is fogyasztott, mielőtt a volánhoz ült. A bíró ma az indoklásban elmondta, hogy az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg azt, hogy a baleset bekövetkezésének egyik oka M. Richárd száguldása volt. Illetve, hogy nem adott elsőbbséget. De a másik autó sofőrje is hibázott. Levágta a kanyart, mert a külsősávban haladó autók előtt akart bekanyarodni. 

Az ítélethirdetés előtt M. Richárd elcsukló hangon azt kérte a bírói tanácstól, hogy ne az előéletét vegyék figyelembe. A magabiztos nehézfiút megtörte a magánzárka magánya. Több mint öt hónapig volt egyedül egy cellában. Belátta, hogy beteg, és ha kell szakemberhez fordul. Azt mondta: tudja, hogy hibázott, és új életet akar kezdeni, családot szeretne alapítani. 

Jován László, M. Richárd ügyvédje a 168-nak elmondta, hogy ő erre az ítéletre számított. 

„Hasonló bűncselekményekért ennyit lehet kapni. Ez a bírói gyakorlat. Az megint más kérdés, hogy ügyfelem miért érezte úgy, hogy őt jobban meg fogják mérni. Ebben benne van az előélete, hogy többször volt büntetve. Illetve az emberek megítélése, ha úgy tetszik a nép haragja”

– fogalmazott az ügyvéd, aki hozzátette, hogy már több mint tíz éve ismeri M. Richárdot, és szerinte a védencéről kialakult kép nem teljesen fedi a valóságot.

„Bármit mondott vagy tett, azzal végig magára vonta a figyelmet. Richárdról sokan nem tudják, hogy nagyon nehéz gyerekkora volt. Nagymamája nevelte fel. Pontosan ezért szociálisan sokkal érzékenyebb egy átlagembernél. Ahol tud, segít. Bármilyen hihetetlen. Korábban ez ugyan nem derült ki, csak most a tárgyaláson, hogy a baleset után azonnal bement párjával a Honvéd Kórházba, irányított véradásra, hogy a baleset sérültjein segítsen. Azt nem tudom, hogy végül szükség volt-e a felajánlott vérre. ”

A balesetben meghalt 23 éves fiú édesapja az újságíróknak csak ennyit mondott az ítéletről: “Ez egy vicc”.

„Richárd a baleset után meg akarta keresni a hozzátartozókat személyesen. Mi a kolléganővel nem tartottuk ezt jó ötletnek. Ettől függetlenül ő eljuttatott egy kézzel írt levelet a családoknak, amiben kérte, hogy bocsássanak meg neki, és felajánlotta a segítségét. Richárd tudja, hogy soha nem fognak neki megbocsátani a hozzátartozók. Nem is várja el. Hiszen ő magának sem tud megbocsátani. A mai napig nem tudja feldolgozni, hogy miatta halt meg két ártatlan ember. Többször beszélgettünk már erről” – fejtette ki Jován László. 

Az ügyész az eljárás alatt többször súlyosabb büntetésért fellebbezett. Az indítvány ellenére M. Richárd büntetését három és fél évre enyhítette a bíróság, az elsőfokú döntéshez képest. A bíró az enyhítést azzal indokolta, hogy hisz a férfinek. Szerinte is átértékelte az életét, és megbánta tetteit. Büntetését harmadolni fogják és reintegrációs őrizetre is jogosult. Azaz akár már ma otthon is lehetne nyomkövetővel a lábán, ehhez csak a szükséges iratokat kell benyújtania, de ez az eljárás, a nyári ítélkezési szünet miatt ezúttal hetekig is elhúzódhat – magyarázta M. Richárd ügyvédje. 

(Kiemelt kép: Az elsőrendű vádlott, M. Richárd az ellene és további két ember ellen, a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, 2020. szeptember 30-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.