Feljelentést tett a BDK a Lánchíd megrongált kábelei miatt

Ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft, miután a Lánchíd újabb rongálás áldozata lett.

2024. február 9., 16:28

Szerző:

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) feljelentést tett a Lánchíd megrongált kábelei miatt – közölte a fővárosi cég pénteken, miután előző nap bejárást tartottak a felújított átkelőn. A szakemberek a vizsgálat után arra jutottak, szándékos rongálás történt a Lánchídon. A főváros közleményében azt írták, hogy a szemle során alaposan megvizsgálták a sajtóbeszámolókban kifogásolt kábeleket és szigeteléseket. A vizsgálat során megállapították, hogy a gyalogosokat érintő sérülés- vagy életveszély nem áll fenn.

A szakemberek elvágott, illetve szétcsavarozott rögzítéseket, megtépett kábeleket találtak a helyszínen.

A közlemény szerint csütörtökön több médiumban téves állítások jelentek meg, szándékos rongálásból faragtak politikai támadást a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A cikkekben elszakadt, kilógó kábelekkel illusztrálták ezeket – a valóságnak nem megfelelő – állításokat. A vizsgálatok során kiderült, hogy a Lánchíd szándékos rongálásának eredményeiről készülhettek a megjelent felvételek.

Másodszorra rongálták meg a Lánchidat a tavalyi felújítás óta

Szeptember elején, a zenés-táncos piknik után – amellyel a főváros ünnepelte meg a Lánchíd átadását – nagyjából egy hónappal megrongálták a Lánchidat. Akkor a híd déli gyalogos oldalán található négy lámpatestben okoztak kárt, melynek összeg meghaladta a kétmillió forintot. Emellett a közvilágítás hiánya miatt fokozott balesetveszélyt is jelentettek a hiányzó lámpatestek – írta az Énbudapestem.hu. A lámpabúrát betörték, valahol a fele, vagy éppen a teljes üveg hiányzott.

A megújult Lánchíd csaknem fél évvel ezelőtt nyílt meg teljesen a gyalogosok előtt (a híd közvilágítása az útpálya 2022 decemberi megnyitása óta, díszvilágítása 2023 nyara óta üzemel). Az újjáépített híd műszaki átadás-átvételi eljárása 2023 augusztusában eredményesen zárult: a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek a teljes átadás előtt a próbaüzemek során, valamint a helyszíni bejárásokon is alaposan átnézték a területet, és nem tapasztaltak hiányosságokat. A felújítást végző A-Híd Zrt. a kivitelezés során a terveknek és szakmai előírásoknak megfelelő munkát végzett – hangsúlyozza a BDK.

A 380 méter hosszú Lánchíd építési munkálatai 1839-ben kezdődtek, a kész hidat 1849. november 20-án avatta fel Ferenc József. A II. világháború végén a visszavonuló német hadsereg felrobbantotta maga mögött. Az újjáépített, némileg kiszélesített hidat első felavatásának 100. évfordulóján nyitották ismét meg. A 2020-as évekre ismét elodázhatatlanná vált a felújítása, amire végül 2021–2023 között került sor. 

(Kiemelt kép: a díszkivilágítás próbája a felújított Lánchídon 2023. június 17-én. Kép: Karácsony Gergely Facebook-oldal)