Döbbenetes micsoda fegyvereket foglalt le a NAV

Megbukott a vámellenőrzéskor az az importőr, aki 1200, közbiztonságra veszélyes kardot próbált az Európai Unióba csempészni – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. február 7., 13:54

Szerző:

A közlemény szerint a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának pénzügyőrei Kínából származó áruk tételes vizsgálatakor találtak 1200, egyenként csomagolt, 495 milliméter pengehosszúságú kardot az áruk közé rejtve.

Megállapították, hogy a kardok jogszabály alapján közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősülnek, amelyek behozatalához engedély szükséges. Az importőr a vámellenőrzéskor ilyen behozatali engedélyt nem tudott bemutatni – tették hozzá.

Az igazgatóság a kardokat lefoglalta és büntetőeljárást kezdeményezett ismeretlen tettes ellen, engedély nélküli kereskedelmi tevékenység bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt – áll a közleményben.

Közleményükben megerősítették: „A NAV, vámellenőrzéseikor különös figyelmet fordít annak megakadályozására, hogy testi épségünket, biztonságunkat, vagy akár az életünket is veszélyeztető termékek kerüljenek forgalomba.”

A NAV munkatársainak köszönhetően minden héten van egy nagy fogás

Legutóbb több mint négyezer üveg hamisított parfümöt találtak egy kamionban a pénzügyőrök az M5-ös autópályán. A NAV pénzügyőrei egy bolgár kamiont ellenőriztek, amely a fuvarlevél szerint Bulgáriából gyűjtőárut vitt Németországba.

A járőrök a raktér tételes átvizsgálása közben, a gyűjtőáruk mellett három olyan raklapot is találtak, amelyek „a felrakodási jegyzék szerint nem voltak azonosíthatók”. A felhalmozott dobozokban 4240 üveg, különböző márkajelzésű és kiszerelésű parfümöt találtak.

Az előzetes szakértői vélemény szerint valamennyi termék hamisítvány, amiket a védjegyek tulajdonosainak engedélye nélkül hoztak forgalomba. A sofőr a lefoglalt áruk eredetét, származását nem tudta igazolni, és kísérő dokumentumot sem tudott bemutatni. A NAV járőrei a több mint 138 millió forint értékű hamis árut lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indítottak.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével egyre-másra bukkannak fel hamis termékek a piacokon.

A dohánytermék is örökzöld sláger

Tavaly szeptemberben negyvenezer darabos tiltott Elf Bar-szállítmány érkezett repülőn Németországból Magyarországra, a feketepiacon több mint hétszázmillió forintot érő, négy raklapnyi manórudat a pénzügyi nyomozók egy záhonyi parkolóban foglalták le

(KIemelt képünk forrása: Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos Facebook oldala)