Kirabolták az illegális valutázót

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú bíróság ítéletének helybenhagyását indítványozta azon vádlottak büntetőügyében, akik egy valutázással foglalkozó sértettet kiraboltak.

2022. július 14., 17:17

Szerző:

A közlemény szerint egy Zala megyei városban illegális valutaváltással foglalkozott, ezért 2019-ben büntetőeljárás indult ellene. Az eljárásról a vádlott a médiából szerzett tudomást, és két társával - akik közül egyik a sértettet és szokásait ismerte - elhatározta, hogy a sértett pénzét megszerzik. 2019. július 25-én a vádlott és egyik társa egy korábban ellopott rendszámmal felszerelt gépkocsival a sértett gépkocsija elé hajtottak, majd „állj, rendőrség” felkiáltással a sértetthez léptek, aki futva menekülni kezdett. A vádlott a sértettet utolérve egy kapualjba húzta, ahol dulakodást követően a sértett mintegy 4 millió forintot tartalmazó táskáját a földre ejtve elmenekült. A vádlottak a megszerzett pénzt egymás között felosztották.

Az elsőfokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék a 2022. márciusában hozott ítéletével a vádlottat rablás és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 7 év szabadságvesztésre ítélte. Társaira bűnsegédként elkövetett rablás bűntette miatt 4 év, illetve 3 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki – írták. 

Az elsőfokú ítélet ellen a védelem felmentés, illetve enyhítés iránt fellebbezett. A fellebbviteli főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt. Az ügyben másodfokon a Pécsi Ítélőtábla dönt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock) 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.