Milliókat érő kincsekre bukkant két férfi Somogyban

Apa és fia azzal töltötte a szabadidejét, hogy fémdetekrorral történelmi leletek, régi pénzérmék, ékszerek után kutatott. Ezek egy részét eladták, ám a hatályos jogszabályok szerint minden, amit találtak, az valójában az állam tulajdonát képezi.

2023. május 26., 10:53

Szerző:

Évek óta kutatott föld alatt lapuló, régészeti kincsek után egy Somogy vármegyei férfi és a fia. Kincskereséseik meglehetősen eredményesek voltak, megesett, hogy egy 44 darabból álló, több mint 12 millió forint értékű középkori ezüsttallér-gyűjteményre bukkantak, vagy egy 6 millió forintot érő 14. századi arany pecsétgyűrűt találtak és számos más, kisebb értékű régészeti leletet, bronzból készült használati tárgyakat, ékszereket és érméket gyűjtöttek össze. 

A gond csak az volt – írta a Telex, hogy a leletek egy részét megtartották maguknak, más részét pedig eladták. Emiatt a Nagyatádi Járási Ügyészség lopás és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellenük, illetve egy harmadik társuk ellen.

 Kép: Somogy Vármegyei Főügyészség

A vád szerint a negyvenes éveiben járó férfi és huszonéves fia 2015 óta rendelkeztek fémkereső műszerekkel, de hatósági engedélyük nem volt hozzá. Ennek ellenére apa és fia majdnem öt évig járták hétvégente és olykor munkaszüneti napokon is különböző somogyi kistelepülések, így például Kercseliget, Böhönye, Mernye, Szenta és Nagyberki környékét régészeti leletek után kutatva.

A vonatkozó jogszabályok szerint a talált tárgyak az állam tulajdonát képezik, és kereskedelmi forgalomba nem hozhatók. Apa és fia azonban ezek egy részét megtartotta magának, másik részét pedig értékesítették. Az apának továbbá azért is felelnie kell a bíróság előtt, mert a lakóhelyén tartott kutatás során a nyomozók egy engedély nélkül tartott lőfegyvert is találtak.

(Képünk illusztráció: Pexels.com)