Kiadatási letartóztatásba került az a szerb férfi, akinek 23 koszovói albán megöléséhez lehet köze

A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a szerb állampolgárságú férfinak a kiadatási letartóztatását, akivel szemben az ENSZ-főtitkár Koszovói Különmegbízottja, illetve a Belgrádi Felsőfokú Bíróság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot, majd előbb a Szerb Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma, azután a Koszovói Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma is kiadatási kérelmet terjesztett elő.  

2023. március 1., 16:07

Szerző:

A kiadatási kérelmeket civil lakosság ellen elkövetett háborús és más bűncselekmény miatt indult  büntetőeljárások lefolytatása terjesztették elő. A rendelkezésre álló adatok szerint a szerb férfi és társai megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 1999 márciusában és májusában Peja város Kristal részén civilek lelövésében vettek részt, amely során 23 koszovói albán személy életét vesztette – írta a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A bíróság a mai tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk alapján a kiadatás, illetve a kiadatási letartóztatás feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e. A kiadatásról a végső döntést az igazságügyi miniszter hozza meg. 

A férfi a tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy csak a szerb kiadatási kérelem teljesítéséhez járul hozzá, illetve a specialitás szabályainak alkalmazását mindkét kiadatási kérelem vonatkozásában kérte. Ez utóbbi értelmében a terheltet kiadatása esetén a hatóságok kizárólag a kiadatási kérelemben szereplő ügyekkel kapcsolatban állíthatják bíróság elé. 

A bíróság eljárása során megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a terhelt vonatkozásában a kiadatás, illetve a kiadatási letartóztatás feltételei mindkét kiadatási kérelem esetében fennállnak. A kiadatási letartóztatás – amelynek kezdőnapja 2022. október 24. – 6 hónapig tart. 

Az ügy iratait a kiadatás tárgyában történő végső döntéshozatalra a bíróság felterjeszti az Igazságügyi Minisztériumhoz. A végzés végleges.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP)