Kiadatási letartóztatásba került az a szerb férfi, akinek 23 koszovói albán megöléséhez lehet köze

A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a szerb állampolgárságú férfinak a kiadatási letartóztatását, akivel szemben az ENSZ-főtitkár Koszovói Különmegbízottja, illetve a Belgrádi Felsőfokú Bíróság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot, majd előbb a Szerb Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma, azután a Koszovói Köztársaság Igazságügyi Minisztériuma is kiadatási kérelmet terjesztett elő.  

2023. március 1., 16:07

Szerző:

A kiadatási kérelmeket civil lakosság ellen elkövetett háborús és más bűncselekmény miatt indult  büntetőeljárások lefolytatása terjesztették elő. A rendelkezésre álló adatok szerint a szerb férfi és társai megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 1999 márciusában és májusában Peja város Kristal részén civilek lelövésében vettek részt, amely során 23 koszovói albán személy életét vesztette – írta a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A bíróság a mai tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk alapján a kiadatás, illetve a kiadatási letartóztatás feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e. A kiadatásról a végső döntést az igazságügyi miniszter hozza meg. 

A férfi a tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy csak a szerb kiadatási kérelem teljesítéséhez járul hozzá, illetve a specialitás szabályainak alkalmazását mindkét kiadatási kérelem vonatkozásában kérte. Ez utóbbi értelmében a terheltet kiadatása esetén a hatóságok kizárólag a kiadatási kérelemben szereplő ügyekkel kapcsolatban állíthatják bíróság elé. 

A bíróság eljárása során megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a terhelt vonatkozásában a kiadatás, illetve a kiadatási letartóztatás feltételei mindkét kiadatási kérelem esetében fennállnak. A kiadatási letartóztatás – amelynek kezdőnapja 2022. október 24. – 6 hónapig tart. 

Az ügy iratait a kiadatás tárgyában történő végső döntéshozatalra a bíróság felterjeszti az Igazságügyi Minisztériumhoz. A végzés végleges.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP)

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli gyermekpornográfia és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető népszerű internetes játékokba bekapcsolódva 14 kiskorú fiúval alakított ki bizalmi kapcsolatot, amelynek köszönhetően tőlük intim fotókat és videókat szerzett meg. A vádlott a tényleges kilétét úgy leplezte, hogy mindehhez egy külföldön élő fiatal ismerőse arcképét jogellenesen felhasználta.