Jön az ítélkezési szünet

Pénteken kezdődik az ítélkezési szünet a bíróságokon – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) csütörtökön az MTI-vel.

2022. július 14., 16:55

Szerző:

Az ítélkezési szünet augusztus 20-áig tart, és ebben az időszakban a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat.

A polgári eljárásokban – bizonyos kivételektől eltekintve – a megállapított határidőkbe az ítélkezési szünet időszaka nem számít bele. A határidők számításának általános szabályai irányadóak azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, az előzetes bizonyítás esetén, illetve egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban – ismertették.

Büntető ügyekben a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti.

A bíróság az ítélkezési szünet ideje alatt is eljár az előállításos ügyekben, valamint a kényszerintézkedések alkalmazása esetén – tették hozzá.

Az egyes bíróságokon a kezelőirodák az ítélkezési szünet ideje alatt is nyitva tartanak, ahol az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba. Az egyes bíróságok ügyfélfogadási rendjéről az adott bíróság honlapján lehet tájékozódni - ismertette az OBH.

(Kiemelt kép: Senyei György Barna, az az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a szervezet 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.