Már hamis váddal is vádolják Szabó Bálintot

Hamis vád miatt emeltek vádat Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselővel szemben, aki valótlanul állította, hogy bántalmazták őt a rendőrök – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

2022. december 16., 09:45

Szerző:

Saághy Flóra közölte, Szabó Bálint 2020. március 18-án Szeged egyik forgalmas kereszteződésében gépjárművével megállva akadályozta a villamosközlekedést. Ezért vele szemben a helyszínen intézkedtek a rendőrök.

Másnap a férfi megjelent a Szegedi Rendőrkapitányságon, ahol szóban, valamint a Legfőbb Ügyészségen, írásban is feljelentést tett. Azt állította, a vele szemben intézkedő rendőr a térdhajlatánál megrúgta, valamint a rendőrautóból kilógó lábára annak ajtaját többször is rácsukta, illetve az intézkedés során becsületsértő kifejezésekkel illette.

Állításait az ügyben indult ügyészségi nyomozás során – a törvényi figyelmeztetések ismeretében – többször, tanúként is fenntartotta. A büntetőeljárásban beszerzett bizonyítékok alapján – mivel azok minden kétséget kizáróan cáfolták a feljelentésben előadottakat - megszüntették a nyomozást.

A politikus a feljelentése alapján elrendelt büntetőeljárást folytató hatóság előtt hamisan vádolta meg a vele szemben korábban intézkedő rendőrjárőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, becsületsértés, valamint hivatali visszaélés bűncselekmények elkövetésével.

A jelenleg más bűncselekmény gyanúja miatt letartóztatásban lévő politikus bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

(Kiemelt kép: Szabó Bálint, a Szeviép cégcsoport alvállalkozóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján 2017. március 31-én. Ezen a napon a Szeviép-ügy miatt alakult ki vita a szegedi közgyűlés ülésén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.