Héjafiókákat héjáztak a héjászok

Egy többfős elkövetői csoport 2020-ban több héjafészket is felkeresett Pest vármegyében, hogy onnan fiókákat vegyenek ki. A Gödöllői Járási Ügyészség más bűncselekmények mellett a fiókarablás miatt is vádat emelt a társasággal szemben.

2023. június 5., 11:56

Szerző:

Hazánk madarai már javában költenek, köztük a védett, fokozottan védett madaraink is. Zavartalan költésük biztosítása közös érdekünk és feladatunk. Van azonban sajnos, amikor ennek eléréséhez büntetőeljárás szükséges. Ezúttal többek között héjafészek kifosztása miatt – értesít az ugyeszseg.hu.

A vádlottak először négy fiókát tudtak így megszerezi, a második próbálkozásuk sikertelen volt. A harmadik alkalommal két fiókát vettek ki a fészekből, ekkor a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai elfogták őket. A vád szerint az elkövetők a fiókákat vadászatra akarták betanítani. A két fiókát a fészekbe a szakemberek visszahelyezték.

A vádlottak közül olyan is volt, aki illegálisan vásárolt védett ragadozó madarat. Többször orvvadászatot is tartottak, mezei nyulat, illetve más, kisebb madarat ejtettek el az általuk tartott, vadászatra jogszerűen nem használható ragadozó madarakkal.

Az elkövetőknél talált madarak elhelyezéséről a környezetvédelmi hatóság gondoskodott.

A Gödöllői Járási Ügyészség az ügyben tizenhárom személy ellen emelt vádat. A már megtartott előkészítő üléseken négy vádlottal szemben született marasztaló ítélet.

(kiemelt kép: az egyik megmentett héjafióka. Forrás: police.hu)