Fenyő-gyilkosság: soha nem hallott részletek a nyomozásról és arról, hogyan vezettek el a szálak Gyárfáshoz és Portikhoz

Interjú Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredessel, aki 1998-tól nyomozott a befolyásos médiamogul: Fenyő János meggyilkolásának ügyében.

2021. július 24., 09:00

Szerző:

Kovács Lajos közel negyven éves rendőri pályája során kizárólag erőszakos bűncselekményekkel foglalkozott, főleg gyilkosságokkal. Szakmai útja során három gyilkosságsorozat nyomozásában is részt vett. Sokáig vezette az úgynevezett "Döglött Ügyek Osztályát", ahol korábban megoldatlan bűncselekményekkel foglalkoztak. Így került hozzá a Fenyő-gyilkosság is.  

 

Emlékszik még 1998 február 11-re? Hogyan, kitől tudta meg, hogy megtörtént a 90-es évek egyik legkegyetlenebb leszámolása? 

Akkor, amikor ez történt az ORFK-n dolgoztam a Teve utcai rendőrpalotában. Pontosan emlékszem, hogy valaki bejött a szobába és azt mondta: lelőtték Fenyőt. Mondtam, akkor gyászba borul a Hungária Együttes, nekünk meg lesz dolgunk. Ugyanis először azt hittem, hogy Fenyő Mikit lőtték le, hiszen én akkor csak őt ismertem Fenyő néven. Aztán megtudtam, hogy Fenyő János egy médiacézár a Vico cégcsoport vezetője, és később kirajzolódott, hogy ki volt ő pontosan. Először a BRFK kapta meg az ügyet. Aztán elkezdődött a helyszíni szemle, de én is meg akartam nézni hol történt ez a gyilkosság, és akkor kimentünk oda a Margit utca sarkára, akkor még ott voltak a rendőrök. Azt láttam, hogy föntről a Margit utca becsatlakozik a Margit körútba és ott volt egy lámpa, ami hogyha zöldre vált, akkor vagy el lehet menni a körút irányába, vagy a Moszkva térre. Doszpot Péter kapta meg az ügyet és mesélte, hogy Fenyő a piros lámpánál álló autók közül a harmadikban ült, és a Mercedese mögött kettővel állt egy fehér Mitsubishi, abból kiszállt az anyósülésről egy pofa előre sétált a kocsisor mellett és az az ablakon keresztül géppisztollyal lesorozta Fenyőt. A sorozatok átmentek Fenyő kocsiján és szemben van egy támfal, még abba is belecsapódtak a golyók, és majdnem egy szembejövő kis Fiatot is eltalált.

A Fenyő-gyilkosság előtt már volt néhány merénylet, bár a legnagyobbak, mint az Aranykéz utcai robbantás csak ezután jöttek, de azért ekkorra már megölték Prisztás József vállalkozót, és volt pár kisebb robbantás is. Ez az ügy akkoriban is nagy falatnak számított? Ma már szinte elképzelhetetlen lenne, hogy valakit fényes nappal a budapesti forgalom kellős közepén, gyakorlatilag kivégeznek. Ráadásul egy olyan befolyásos vállalkozót, mint amekkora, akkor Fenyő János, a Vico cégcsoport vezetője volt.

Igen, ez mindenképpen egy kivételes helyzet volt. Azt tudni kell, hogy a gyilkossági ügyek többsége viszonylag egyszerű megítélésű. A rendőri zsargonban ezt úgy hívjuk: háztartási gyilkosság, amelyekről szinte mindennap hallunk a hírekben, hogy valaki féltékenységből megöli a feleségének a pasiját, meg az apját, ami például most nemrég történt Nyíregyházán. Vagy valaki megöli a szomszédját, vagy a feleségét, részegen leszúrja az ismerősét a kocsmában. Ezek az egyszerű megítélésű ügyek, amelyekben nem kell sokat nyomozni. Hiszen az elkövető mindjárt ott van helyben, könnyen elérhető. Magyarországon évente körülbelül 150-180 gyilkosság történik, ezek 90 százaléka ilyen háztartási gyilkosság, és csak egy nagyon kicsi hányada a klasszikus, ismeretlen tetteses ügy. Ráadásul az ismeretlenes emberölések között is vannak minőségi különbségek. A Fenyő ügy azért volt különösen izgalmas, mert ahogy mondta ez a típusú áldozat is ritka. Tehát az, hogy ekkora kaliberű kapitalistát, akinek ennyi vállalkozása van, aki ennyire gazdag és ennyire látványosan ölik meg, ez azért ritka, sőt a maga nemében egyedi. Ráadásul az eljövendő hetek alatt ki is derült, hogy Fenyő nem volt egy könnyű áldozat, mert rengeteg ellensége volt, úgyhogy volt miből meríteni. Ha az ember keresgélte, hogy kinek állt érdekében Fenyő János halála, akkor jó sok mindenkit talált, mert elég sok embert magára haragított.

Kik jöttek szóba először?

Princz Gábor és Gyárfás Tamás rögtön szóba jött már az első hetekben, napokban. De Fenyőnek voltak aktuális jogi ellenfelei is, akikkel perben állt. A felesége mellett két barátnője is volt, közülük az egyiknek volt stabil kapcsolata Fenyő mellett, tehát még a féltékenységi dráma is szóba jöhetett volna, ha nem lett volna a végrehajtás ennyire speciális és megszervezett. Mert azért egy felszarvazott szerető nem tudta volna ilyen profi módon, egy bérgyilkos stílusával végrehajtani napközben ezt a leszámolást.

 

Egyébként mikor, hogyan került önhöz az ügy?

Az első alig több, mint egy hétig a BRFK-n Doszpot Petiék nyomozták, utána egy magasabb rendőri vezetői döntés következtében átvette a Központi Bűnüldözési Igazgatóság, amelynek akkor Kiss Ernő tábornok volt a vezetője. A KBI nyomozta hónapokon keresztül, majd volt egy nagy átszervezés és a KBI-t módosították és akkor jött létre egy úgynevezett Életvédelmi Osztály, aminek én lettem a vezetője.  Ez az osztály volt a „Döglött Ügyek Osztálya”, ami a régi megoldatlan gyilkosságokkal foglalkozott. Mivel a Fenyő ügynek sem volt megoldása, ezt is megkaptuk és innentől kezdve négy-öt éven keresztül mi nyomoztunk, és elég messzire eljutottunk.

Hogy indultak el a nyomozással, egyáltalán milyen nyomok voltak?

Meglepő módon nagyon sok szemtanúja volt ennek a merényletnek. Nagy forgalom volt a Margit utcában és a körúton is. Tehát magát a gyilkosságot is jó néhányan végig nézték és aztán az elkövető menekülését is látták. Tehát, ez az ember a nála lévő géppisztolyt bedobta egy ott parkoló kocsi alá és elindult lefelé majdhogynem sétálva a sarok felé. Ott jobbra fordult és az egyik kapualjban megállt, levette a rajta lévő dzsekit, ledobta a kötött sapkáját és a két kesztyűjét, így ment tovább viszonylag megváltoztatott személyleírással. Az autó, amiből kiszállt megfordult a Margit utcán, és fölfelé elhajtott a másik sávban. Valószínűleg a tömb mögött fölvették újra a gyilkost, de ezt csak feltételeztük, mert erre nem találtunk tanút. Na most, milyen nyomokat lehetett találni? Megtaláltuk a géppisztolyt, a boncolásnál előkerültek a magok, a lövedékek a holttestből. Napokkal később megtaláltunk a Mitsubishit és abban volt egy sporttáska, a fogójáról meg a fegyver markolatáról és az eldobott ruhákról tudtunk DNS-ket rögzíteni. Számomra a legérdekesebb kérdés az volt, hogy találunk-e olyan végrehajtót, aki a lövést leadhatta és tudjuk bizonyítani, hogy ő az elkövető. Tehát, hogy a DNS-hez, amit a helyszínen rögzítettünk, találunk-e embert. Ehhez azért fel kellett túrni rendesen az akkori alvilágot. Még abban sem voltunk biztosak, hogy magyar az elkövető. A másik fő kérdés pedig a megbízó volt. Megmondom őszintén, ebben nem volt annyira nehéz irányt találni, mert mindjárt az elején felmerültek erről adatok. Ez egy operatív jelentés volt, méghozzá „Papától” származott, ő Sándor Pista nyomozó volt, akinek elég jó alvilági kapcsolatai voltak. Ráadásul volt egy hasonló jelentés egy másik nyomozótól, mindkettő arra utalt, hogy a gyilkosság előtt hónapokkal: Gyárfás Tamás megbízást adott Tasnádi Péternek, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Ez a hír még Fenyő halála előtt keletkezett.

Azt feltételezték, hogy Tasnádinak ilyen komoly végrehajtó emberei vannak?

Az köztudott volt, hogy az alvilágban elég komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezik, akkoriban ő egy maffiafőnöknek volt elkönyvelve. Ráadásul azt is tudtuk, hogy Gyárfás ismeri Tasnádit. Valaha sok-sok évvel korábban ők sportújságíróként kollégák is voltak egy darabig. Ezt a történetet fűszerezte még az a tény is, hogy nekem Tasnádi Péter általános iskolai osztálytársam volt, és nagyon jól ismertük egymást. Először azt kezdtük vizsgálni, hogy Gyárfás ennyire gyűlölhette-e a Fenyőt, hogy felkért valakit, hogy ölesse meg és minden arra utalt, hogy ez benne van a levegőben a lehetőségek között. Az ő viszályuk ugyanis valami egészen óriási méreteket öltött, magyarul nagyon rosszban voltak. Üzleti okból voltak ellenfelek, sőt inkább ellenségek. Olyan szintig, hogy Horn Gyula, akkori miniszterelnök egy alkalommal behívta magához Fenyőt és arra utasította, hogy béküljön ki Gyárfás Tamással, mert a közélet nem tud elviselni egy ilyen látványos viszálykodást. Ez a konfliktus ráadásul a média hasábjain is zajlott. Fenyőé volt a Népszava és ott folyamatosan közölték azokat a terhelő adatokat, amelyeket Gyárfásról szerzett Fenyő valamelyik újságírója, vagy ő maga. Az ő kettőjük pereinek részleteit, Gyárfás Tamás botrányait, újságírók célprémiumért nyomozták, és amikor valamit kiderítettek, akkor azt gyorsan megírták a Népszavában. Gyárfásnak ráadásul akkoriban volt egy komoly pere Kaposváron. A vád szerint egy strómanon keresztül folyt a NapTV stúdiójának felújítása. Ezt egy Kft. vállalta el és a cég tulajdonosa egy Somogy megyei faluban élő stróman volt, így lett az ottani bíróság illetékes az adócsalási ügyben, amelyben Gyárfás volt a másodrendű vádlott. Erről is folyamatosan beszámoltak a lapban. Közben pedig személyes fenyegetésekről is tudtunk mindkét oldalról. Szóval elég durván alakult ez a per, mindketten próbálták befolyásolni az eredményt. Gyárfás is protekciót akart szerezni, például próbált kapcsolatot teremteni az ügyésszel is, a megyei főkapitánnyal is, de még a körzet országgyűlési képviselőjével is. Ezt később az ügyésztől hallottam, ráadásul el is vették az ügyésztől ezt az ügyet az utolsó pillanatban, és egy másik ügyésznek adták. Gyárfás Tamást végül felmentették, a másik két vádlottat viszont elítélték.

Erről a rendőrségnek akkor voltak adatai, hogy Gyárfás Tamás megpróbált befolyásolni egy ügyészt, és más magasrangú embereket?

Igen, csak ezt nyíltan nem nagyon merték elmondani azok, akiket megpróbált befolyásolni. Ez sajnos úgy megy, hogy ilyenkor akkor lesz bizonyíték egy elmondásból, ha azt valaki jegyzőkönyvbe meri mondani és aláírja. Akkor bizonyítékként szerepelhet majd egy későbbi eljárásban. Ha csak informatív szinten mondja el nekem, hogy jó lenne, ha tudnék róla, de nem mondja el, mint vallomás, akkor ez csak nekem információ, de nem lesz belőle bizonyíték. Ennyi év után azt kell, hogy mondjam: ez a nyomozás rengeteg olyan információt hozott felszínre, ami nem került bele az aktába. Az emberek könnyen megnyíltak, de hogy az papíron is legyen, az már más tészta.

Ott tartottunk, hogy a Fenyő-gyilkosság kapcsán Tasnádi Péter képbe került, mint megbízott. Ő mit mondott a kihallgatásán?

Végig tagadott mindent. Azt mondta, nem kapott ilyen megbízást. Éppen Márianosztrán ült más bűncselekmények miatt, én jártam is bent nála és próbáltam kihasználni a korábbi ismeretségünket. Erre való tekintettel azt gondoltam, el fogja nekem mondani, de nem tette. Viszont közben a hozzá kötődő emberek: a felesége, a bűntársai ők mindannyian elmondták, hogy a megbízás igaz, mert Tasnádi otthon beszélt erről. Sőt több alkalommal pénzt is felvett Gyárfás Tamástól a bérgyilkosság végrehajtásának megszervezéséért.

Ők is csak informálisan mondták ezt el önnek, mint a kaposvári ügy kapcsán az ügyész, vagy pedig hivatalosan tanúként is?

Egy darabig mindenki csak sutyorgott. Sőt, a felesége kimondottan utálta a pofánkat, mert ő a férje mellett állt. Aztán később, amikor Péterrel megromlott a házassága és elváltak, na onnantól kezdve ő már jegyzőkönyvbe mondta. Először elmondta informálisan, az sem volt egyszerű hónapokba telt, aztán megint elteltek hónapok, évek, amikor megint elmondta már jegyzőkönyvbe. Végül mindenki elmondta hivatalosan is, tehát mi már tudtuk, hogy ez a megbízás valós volt. Csak Péter tagadta egyedül, ma már ő is bevallja nyíltan. A tárgyaláson is elmondta, hogy megbízta őt Gyárfás azzal, hogy ölesse meg Fenyőt. Erről viszont ennél többet nem akarok elmondani, mert ez a most folyó eljárásnak is komoly részét képezi.

Rendben. Akkor annyit tudtak, hogy Gyárfás megbízta Tasnádit, de hogy derült ki, hogy végül ő semmit sem csinált?

Az emberei mondták, hogy elálltak tőle, mert Tasi lenyúlta a pénzt. Kapott először 8 millió forintot Gyárfástól, ő beígérte, hogy 4 milliót ad a végrehajtásra, csak aztán nem adta oda. Azok, akiknek kiadta a feladatot, elálltak tőle. A végén azt mondta mindenki, hogy nem gondolták komolyan, csak pénzt akartak lehúzni Gyárfástól. Ez akár igaz is lehet, én nem vitatom, hogy nem akarták megölni Fenyőt, de a vége az lett, hogy miközben ezt nyomoztuk egyre több bizonyítékot találtunk, hogy elhangzott ez a megbízás és tényleg le is lőtték Fenyőt, szóval passzolt a dolog. Én őszintén szólva sokáig azt hittem, hogy Tasi végre is hajtatta, csak annyira próbálják leplezni, hogy azért nem olyan egyszerű bizonyítani vallomásokkal azt a láncolatot, akiken keresztül végigment ez a megrendelés. De aztán kiderült, hogy tényleg lehúzásról volt szó, meg akarták kopasztani Gyárfást minél jobban. Akkor viszont, ha ezt elfogadjuk, az a kérdés marad: ki az, aki végülis lelövette, vagy lelőtte Fenyő Jánost, ha nem Tasnádi Péter. Úgyhogy ez a szál megbonyolította az ügyet, ettől volt érdekes. Később egyébként még belebonyolódtunk egy albán vonalba, mert Portiknak volt egy albán katonája, aki elmondta Fenyő lelövésének egyfajta történetét, ami csak részben volt igaz. A lényeg viszont az, hogy Portik Tamás felé irányította a figyelmünket. Akkor Portik bűnözőtársai közül jónéhányat meghallgattunk, sőt én kétszer találkoztam is Portikkal, az anyósával és a feleségével is, mert elkezdtük azt vizsgálni, hogy Portiknak milyen köze lehet Gyárfás Tamáshoz.

 

Fenyő-gyilkosság - Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét a b

 

Ők egyébként honnan ismerték egymást? Ugye Gyárfás Tamás akkoriban egy közismert, sikeres médiacézár és sportvezető volt, míg Portik Tamás egy büntetett előéletű, alvilági figura?

Ez a nagy kérdés. Mi csak az eredményét láttuk, hogy Portik, Gyárfás Tamás egyik ingatlanában lakott egy jó ideig a családjával, bérlőként. Viszont jöttek adatok, főleg Portik Tamás anyósától, hogy elég jó, közeli kapcsolatban van Portik Tamás, Gyárfás Tamással, ami bennünk fölmerült, csak nem nagyon tudtuk hova tenni, hogy ez a két különböző társadalmi szinten lévő ember, mit keres egymás társaságában. Mi ennek a kapcsolatnak a lényege. Gyárfás nagyon gazdag ember volt, Portik pedig nagy befolyással rendelkezett az alvilágban. De hogy volt köztük egy meglehetősen közeli kapcsolat, ez biztos. Ezt egyébként azok a telefonbeszélgetések is bizonyítják, amelyek most előkerültek. Így utólag összeáll a történet: ha Gyárfás, a Tasnádinak adott megbízását nem látta végrehajthatónak, tehát úgy gondolta, hogy nem működik a dolog, akkor keresett egy másik végrehajtót, ezt megtalálta Portikban. Gyárfás Tamás ugyanis reggeltől-estig dolgozott az Angol utcában, ő a szerelmese volt a Napkelte című műsornak, ez volt élete nagy alkotása, és nem nagyon voltak kapcsolatai csak a tévéműsoron keresztül. Saját reggeli műsorán keresztül a vendégekkel volt kapcsolata. Úgymond alvilági kapcsolata egyedül Tasnádi volt és Portik Tamás. Nekem logikusnak tűnt, hogyha nem jött be az egyik, akkor megkérdezi a másikat. Erre viszont bizonyíték nem nagyon volt.

Amikor kihallgatták Gyárfás Tamást, mit mondott erről?

Mi odáig nem jutottunk el, csak a gyanúig, mert nálunk megszűnt a nyomozás. Akkor már eltelt négy és fél év, amikor a végén eljutottunk eddig a pontig, ameddig most elmeséltem. Akkor nálunk megszűntették a nyomozást. Még annyit elmondanék, hogy akkoriban sokat jártam a Fővárosi Főügyészségre, mert nagy figyelemmel kísérte az ügyészség ennek a nyomozásnak a folyamatát, és ott mindig azt mondta nekem az ügyész hölgy, hogy nem lehet meggyanúsítani Gyárfás Tamást felbujtással, mert nincs meg az elkövető, és nem állna meg a felbujtói magatartás, mivel nem tudjuk, hogy ki lőtte le Fenyőt. Én nem nagyon akartam ezt elfogadni, mert meg akartam gyanúsítani Gyárfás Tamást, azzal, hogy ő a gyilkosság megbízója. Átléptem a Fővárosi Főügyészségen és elmentem a Legfőbb Ügyészségre, ahol volt egy Nyomozás Felügyeleti Főosztály és ott dolgozott egy nyomozó kollégám testvére ügyészként. Elvittem az aktát, átolvasta, megnézte és azt mondta, hogy szerinte az ügyirat alapján bizonyított, hogy Gyárfás Tamás lehet a felbujtó, de mivel nincs lövőember a nyomozás látókörében, nem érdemes meggyanúsítani, csak akkor amikor meglesz maga a gyilkos is. Hosszasan magyarázta, hogy jogilag miért nem lenne szerencsés, és valószínűleg az ország legjobb ügyvédeit alkalmazná Gyárfás, ami tényleg így is történt most látjuk, és valószínűleg bizonyítottság hiányában felmentené a bíróság. Én az okos érveit meghallgatva azt kell, hogy mondjam, végül egyetértettem vele. A főnököm pedig azt mondta, hogy annyi más ügyünk is van, hogy most már ne bíbelődjünk a Fenyő üggyel, mert erre csak megy az idő, meg a pénz. Szüntessük meg, és majd az idő lehet, hogy meghozza a megoldást. Végül utasításra lezártuk a nyomozást. Aztán eltelt jó néhány év amikor jött egy új szakasza a nyomozásnak, amikor egy csomó vádalkura került sor és akkor jó néhányan elmondták, például Radnai László, Zsovár Imre, aki szintén Portik embere volt, szóval négy-öt olyan vallomás született, amely végülis azt tartalmazta, hogy Gyárfás Tamás megbízása alapján, Portik végrehajtatta Jozef Rohacal a gyilkosságot. Akkor megint elrendelték a nyomozást, de azt már nem mi csináltuk, hanem egy erre a célra összeállt speciális nyomozócsoport. Én úgy neveztem, hogy ez a Fenyő ügy nyomozásának negyedik szakasza, vagyis az alkuk szakasza. Ekkor születtek azok a vádalkuk, amelyek keretében jó néhány ember elmondta, akik most tanúként szerepelnek a tárgyaláson: hogy történt ez a gyilkosság. Portik Tamás letartóztatása volt ennek a vége. Aztán jött egy ötödik szakasz, ami a megtalált felvételek szakasza, ami ráteszi a habot a tortára, hogy Portik telefonon beszél rengeteget Gyárfással, ezeket rögzíti és próbálja kimondatni Gyárfás Tamással, hogy annak idején megbízást adott neki, Fenyő János megölésére.

Érez most elégtételt, leginkább azért, hogy nem hiába volt az a sok-sok évi nyomozati munka?

Annak, hogy igazunk volt örülök, mert ez azt jelenti, hogy a nyomozásunk jó irányba kanyarodott, csak nem jutottunk el a végéig. Pedig eljutottunk mi Rohacig is. A nevéig legalábbis, csak akkor már Rohac már fizikailag nem volt elérhető, tehát szökésben volt más bűncselekmények miatt. Konkrétan Magyarországon egy sikertelen gyilkossági kísérlet miatt Seres Zoltán ellen, mert ott az ujjnyomát megtalálták a bombán, ami leesett Seres kocsijáról. Ezért ki volt adva ellene körözés. Tehát ha akkor meg van Rohac amikor még nálunk volt az ügy, akkor a DNS-ét beazonosítottuk volna. Ezt nem tudtuk megtenni ugyanis nem volt sehol rögzített DNS-e Rohacnak. Végül ugye Prágában egy banális tilosban parkolás miatt előállították, és kiderült, hogy nemzetközi körözés van ellene. Aztán nekünk adták ki és azóta élvezi a magyar büntetés-végrehajtás vendégszeretetét. Miután beazonosították a DNS-ét kiderült, hogy a Fenyő-gyilkosság után talált táskán, ruhákon és autóban rögzített DNS-kel megegyezik az övé. Az egyik elkövető ő volt, a másik Jozef Hamala, a harmadik is egy szlovák bűnöző és ők mindhárman Portikhoz kötődtek.

Azt mondta, hogy beszélt Portikkal, de volt hivatalos kihallgatás is?

Nem. Végül odáig sem jutottunk el, mert az, hogy Gyárfás megbízást adott Portik Tamásnak soha nem nyert bizonyítást. Ez csak egy feltételezés maradt, bár Portik önállóan saját elhatározásból nem igazán tudom miért ölethette volna meg Fenyő Jánost. A kapcsolat viszont bizonyított Gyárfás és Portik között és az is, hogy Gyárfás Tamás meg akarta öletni Fenyőt, ezért adott egy megbízást Tasnádinak. Ez is bizonyított, elég erősen. Arra azonban tudtommal nincs bizonyíték, hogy Gyárfás adott megbízást Portiknak, ez csak feltételezés, bár nyilvánvalónak látszik. Hogy ezt a következtetést elfogadja-e most a bíróság, na ez lesz az érdekes kérdés.

Lenne még egy provokatív kérdésem: nyilván Gyárfáshoz eljutott az információ, hogy a rendőrség szaglászik körülötte, illetve, hogy önök meddig jutottak a nyomozásban. Nem lehet, hogy valaki, valakik odaszóltak a rendőrségi vezetőknek, hogy hagyják ezt az ügyet, és ezért kellett leállniuk?

Most mondjak olyan diplomatikus választ, hogy ezt sem megerősíteni, sem kizárni nem tudom. Nekem azt mondta a főnököm, hogy nincs már értelme tovább foglalkozni ezzel az üggyel, mert nagyon sok pénzt emészt fel, viszi az időt és már nem nagyon van esély arra, hogy a végére tudunk jutni. Én nem nagyon értettem ezzel egyet, mert még láttam lehetőséget, szóval volt még nyomozni való, de nekem a főnököm, az a főnököm volt és ő úgy utasított minket, hogy fejezzük be ezt a nyomozást.

Azért kérdezem, mert Ihász Sándor neve itt a felvételek kapcsán felmerült, mint Gyárfás Tamás jó barátja, és ő már akkor is komoly pozícióban volt.

Ő volt a Fővárosi Főügyész. Egyébként Ihásznak is az volt a véleménye, hogy nincs értelme folytatni ezt a nyomozást, és fejezzük be. Sőt, ő azt mondta, hogy ami a nyomozás anyagában Gyárfás ellen szól, csak újságcikkeken alapul, ezeket nem szabadna tényként elkönyvelni, mert csak médiapletykák. Én akkor őszintén szólva nem tudtam, hogy ők milyen kapcsolatban vannak Gyárfással, és ha tényleg közeli kapcsolatban voltak, akkor ez lehetett baráti feltételezés Ihásztól, hogy nem feltételezte Gyárfásról, hogy ilyenre képes lenne. Mint, ahogy sokan mások sem.

Ön időközben nyugdíjba ment, de ahogy látom továbbra is figyelemmel kíséri a Fenyő ügy alakulását, amire ha jól értem ön már 20 éve is tudta a megoldást, de most eljárás lett belőle és talán jogilag is megoldódni látszik. Mi a receptje, vagy máshogy fogalmazva, mit üzen azoknak a fiatal nyomozóknak, akik ma hasonlóan bonyolult ügyekkel foglalkoznak? 

Azt kell, hogy mondjam, az élet mindig meghozza mindenre a megoldást. Mi próbáltuk kitalálni szakmailag, hogy ezeket a régi, sok éve történt gyilkossági ügyeket milyen szabályok mentén lehet utólag megoldani, és ezt azóta oktatott anyagként is próbálom terjeszteni a szakemberek körében. Van három olyan terület, amely lehetővé teszi egy gyilkosság, vagy más súlyos bűncselekmény, évtizedekkel későbbi bizonyítását. Az egyik terület: a tudomány. Ez azt jelenti, hogy például egy 15 éve történt gyilkosságnál rögzítettek bűnjeleket, de akkor még nem volt ennyire elterjedt a DNS vizsgálat, mint most. A másik: a jogszabályi módosulások. 40 éve, amikor én rendőr lettem még nem létezett a vádalku, a tanúvédelem, az információ vásárlás, vagy a díjkitűzés. Most ez mind törvény adta lehetőség egy nyomozás során. A harmadik rész, ami a legérdekesebb: az emberi viszonyok megváltozása. Erre a legjobb példa Tasnádi felesége, ahogy meséltem. Ez nagyon sok ügynél tapasztalható. Akik a legjobb barátai voltak Portiknak, azok mind alku formájában terhelő vallomást tettek rá. Azért, mert minden eljárásnak eljön egy olyan szakasza, amikor már nem lehet közösségben gondolkodni, hanem mindenki saját magát próbálja menteni, és olyankor az jár a legjobban, aki először alkuszik. Szóval ez egy nagyon érdekes játék, és ha ezeket az emberi viszonyokat és ezek változásait figyelemmel kíséri a nyomozó, akkor kivárja amíg megfordulnak a viszonyok, és megint odamegy feltenni a kérdéseit. Ezek a hosszú lefutású ügyek viszont azért nehezek, mert közben a nyomozó felett is eljár az idő.

(Fotó: police.hu,MTI/Balogh Zoltán)