Felmentette a bíróság a biciklist gázoló sofőrt

Az ítélet jogerős.

2021. szeptember 19., 06:59

Szerző:

A Nyíregyházi Törvényszék 2021. szeptember 16-án helybenhagyta a Nyíregyházi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, amivel felmentette J.L-né vádlottat a közúti baleset okozásnak vétsége alól, írja a birosag.hu 

Az elsőfokú bíróság tényállása szerint a vádlott 2018. október 31-én Nyíregyháza belterületén, a Törzs utcán haladt 50 km/óra sebességgel autójával, a sértett pedig az ott lévő gyalogátkelőhely előtt várakozott kerékpárján ülve. Mikor a vádlott 19 méterre megközelítette a gyalogátkelőhelyet, a sértett - miután a másik irányból érkező autó lemondott elsőbbségéről a javára - hirtelen kerékpárját hajtva megkezdte áthaladását az úttesten.  A vádlott észlelte a sportos, intenzív gyorsítással történt behaladást az úttestre, ezért autóját balra kormányozta, de az ütközést már nem tudta elkerülni.
A sértett a baleset következtében 8 napon túl, maradandó fogyatékossággal gyógyuló sérüléseket szenvedett.
A bíróság megállapította, hogy a kerékpáros azzal, hogy kerékpárját hajtva a kijelölt gyalogosátkelőhelyen megkezdte az áthaladást, megszegte a KRESZ 54. § (4) bekezdésében foglalt szabályt. A vádlott által vezetett személygépkocsi felé a sértett elsőbbségadásra volt köteles, amit nem biztosított. A baleset akkor lett volna elkerülhető, ha a sértett megadja az elsőbbséget a vádlottnak, vagy a vádlott legfeljebb 38km/h-s sebességgel közlekedik. Az eljárásban vitatott volt, hogy mennyi volt a megengedett haladási sebesség a vádlott számára, volt-e 30km/h-s sebességkorlátozó tábla, vagy sem.
A lefolytatott bizonyítási eljárás során - az egymásnak ellentmondó bizonyítékok alapján - minden kétséget kizáró módon ezt nem lehetett bizonyítani. Az elsőfokú bíróság a vádlott terhére KRESZ szabályszegést nem állapíthatott meg, így a vádlottat felmentette az ellene emelt vád alól.

A törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta azzal, hogy a vádlottat bizonyíték hiányában tekinti felmentettnek, hiszen kétséget kizáró módon nem látta bizonyítottnak, hogy a vádlott közlekedési szabályt szegett meg. Az ítélet jogerős – olvasható a közleményben.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Budapest, 2020. november 12. Biciklis futár Budapesten, a Deák téren 2020. november 12-én, késő este. A koronavírus-járvány második hulláma miatt november 11. óta este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben Magyarországon. A tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. MTI/Balogh Zoltán)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.