Emberkereskedelem miatt 6 évet kaphat az anya, aki eladta a saját lányát

Saját lányát és unokahúgát küldte el egy anya ahhoz a férfihez aki a szexuális szolgáltatásért cserébe fizetett. Emberkereskedelem bűntette miatt fegyházba kerülhet. 

2024. február 23., 10:47

Szerző:

Emberkereskedelem bűntettével vádolják azt anyát, aki saját kiskorú lányát küldte egy férfi házába, és azt kérte tőle, hogy tűrje el, hogy a férfi szexuális végezzen vele. Az ítélet szerint

a nő együtt élt a 13 éves lányával és a gyámsága alatt álló 15 éves unokahúgával.

A nő több alkalommal kért pénzt az egyik férfi ismerősétől, és szexuális jellegű szolgáltatást is nyújtott neki.

A nő 2020 júniusa és októbere között 14 alkalommal beszélte rá a lányát és az unokahúgát, hogy menjenek az ismerőse nyergesújfalui házába, és ott tűrjék el, hogy a férfi velük szexuális cselekményt végezzen.

Emberkereskedelem miatt az anya 6 év fegyházat kaphat, de a lányokat szexuálisan kihasználó férfi sem ússza meg szárazon

A lányok a „szexuális szolgáltatásokért” összesen 235 ezer forintot kaptak, amit át is adtak a nőnek. A Tatabányai Törvényszék a nőt emberkereskedelem bűntette miatt 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, vele szemben 235.000 forintra vagyonelkobzást rendelt el. A szülői felügyeleti jogát a lánya vonatkozásában megszüntette.

A férfit 2 rendbeli gyermekprostitúció kihasználásának bűntette és szexuális visszaélés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, valamint végleges hatállyal eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülne kapcsolatba – írja közleményében a Győri Fellebbviteli Főügyészség.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosítás, míg a nő és a védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. A férfi és a védője az ítéletet tudomásul vette. A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlottakkal szemben szigorúbb büntetést kell kiszabni. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

A gyermekprotitúció áldozatainak fele magyar

A gyermekek (18 év alattiak) szexuális kizsákmányolása szomorúan aktuális téma: egyes adatok szerint minden ötödik gyermek (18 év alatti személy) szexuális kizsákmányolás áldozatává vált Európában.

A gyermekprostítúció áldozatainak fele magyar. A gyerekek szexuális kizsákmányolásáról szóló hazai riport, az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány közös országjelentése 2021-ben jelent meg. A jelentés összegzi azokat a magyar és külföldi kutatásokat és adatokat, jogszabályi rendelkezéseket, melyek relevánsak a magyar gyerekek szexuális kizsákmányolásával, az áldozattá válással, valamint a felépüléssel kapcsolatban. A jelentés a jogszabályi kereteken és a társadalmi jellemzőkön túl kitér az emberkereskedelem, a kényszerházasság, a turizmus területén történő kizsákmányolás és a gyerekek prostitúciós célú kizsákmányolásának hazai megjelenési formáira is.

A kutatás alapján egyértelmű, hogy a mélyszegénység és az ebből fakadó körülmények tartoznak az áldozattá válás fő tényezői közé. Az áldozattá váló gyerekek a legtöbb esetben hátrányos helyzetűek, szegény családi háttérrel rendelkeznek, és marginalizált társadalmi rétegekhez tartoznak. A fizikai, pszichológiai, érzelmi erőszak és az elhanyagolás is gyakran része volt az életüknek az áldozattá válást megelőzően is.

A szexuális célú emberkereskedelemről elsősorban EU-s és nemzetközi adatok festenek képet. Aggasztó, hogy az EU területén azonosított magyar nemzetiségű, szexuális célú emberkereskedelem-áldozatoknak több mint a fele, egészen pontosan 64 százaléka gyerek, a gyerek áldozatok 7,4 százaléka pedig 11 évnél fiatalabb. Az összes regisztrált emberkereskedelem-áldozat közül a legtöbben, 1310-ből 647-en magyar nemzetiségűek, aminek 86 százalékát lánygyermekek teszik ki.

A 2019-es és 2020-as, az Amerikai Külügyminisztérium emberkereskedelemről szóló jelentése szerint számos olyan terület van, ahol Magyarország nem tesz eleget az emberkereskedelem elleni küzdelemhez szükséges szabályozási minimumnak. A riportból kiderül, hogy hazánkban az áldozatok számára nyújtott szolgáltatások nem megfelelőek, különös tekintettel a gyermekotthonban, az állami gondozásban élő gyerekekre és a legális tartózkodás nélküli külföldi áldozatokra. Ezek a csoportok további diszkriminációnak vannak kitéve, hiszen az emberkereskedelem áldozatainak azonosítási mechanizmusa nem vonatkozik rájuk. A szexuális kizsákmányolás áldozatainak többsége az ország legelmaradottabb területeiről kerül ki.

Van segítség! Ingyenes és a nap 24 órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon, ahol segítenek a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)