Enyingen rabszolgatartókat fogott a rendőrség: verték, dolgoztatták és kínozták az áldozataikat

Két évig tartottak fogságban több embert is. 

2021. október 16., 19:26

Szerző:

Emberkereskedelem megalapozott gyanúja miatt a Fejér megyei rendőrök őrizetbe vettek egy férfi és élettársát – írja a Police.hu

A páros két év leforgása alatt több férfit vett rá, hogy a család részére ellenszolgáltatás nélkül végezzen munkát. Az áldozatokat kényszermunkára fogták: több mint egy tucat lovat kellett tisztán tartaniuk, háziállatokat etetniük, egyéb, ház körüli munkát végezniük, csekély élelmezés fejében. Többen egy tíz éve leégett, tető és fűtés nélküli házrészben laktak, míg társuk egy utcán álló, szintén fűtetlen mikrobuszban élt.  

Volt olyan időszak, hogy mindannyian az istállóban aludtak, ahol a lovak közelsége melegítette őket. Fizetést sosem kaptak, a napi 14-16 órában elvégzett munkájukért, sőt, kérésük ellenére még másik ruhát sem. Napi egyszeri eledelük főként kenyér volt virslivel, vagy kevés májkrémmel, de néha olajos kenyeret kaptak, ezért mindig éhesek maradtak, és egyre soványabbak lettek. A sértettek az udvaron lavórban, a nap által felmelegített vízzel mosakodtak.

Egyikőjük telefonját és személyi okmányait is elvették az elkövetők, és a bántalmazások során több fogát kiütötték, orrát eltörték. A kizsákmányolók rendszeresen megfenyegették áldozataikat, ha elmennek, megverik őket, máskor kijelentéseikkel emberi méltóságukban alázták a rabszolgaként tartott férfiakat.

Az elfogás során a rendőrök az 58 éves enyingi férfit és annak 56 éves élettársát gyanúsítottként hallgatták ki emberkereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozók a férfit őrizetbe vették, és az illetékes ügyészségen előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására. Az eljárás során azt is vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók –e további hasonló bűncselekmények elkövetésével.  Az 56 éves nő szabadlábon védekezhet. 

 

(Kiemelt képünk: A leégett ház, ahol fogvatartották az embereket. Fotó: police.hu)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.