Az ISIS fanatikus terroristája, vagy egy összezavarodott kecskeméti fiatal?

Elmeszakértő vizsgálja a terrorizmussal gyanúsított 21 éves magyar egyetemistát, aki videón fogadott hűséget az Iszlám Államnak, vagyis az ISIS-nek.  

2021. július 1., 09:42

Szerző:

A fiatal férfi robbantásos és gázolásos merényletekre készült Magyarországon az ISIS nevében. Az ügyészség szerint nem kizárt, hogy elmebeteg, ügyvédjének azonban erről más a véleménye.

A TEK kommandósai egy hónappal ezelőtt fogták el azt a kecskeméti fiatalt, aki a gyanú szerint terrortámadásokra készült Magyarországon. Az ügyészség azóta elemezte a számítógépéről lefoglalt elektronikus bizonyítékokat, amelyekkel egyébként őt is szembesítették, így elfogása óta többször is vallomást tett.

Jován László a fiatal férfi ügyvédje a 168-nak azt mondta: azt védence is elismeri, hogy felvette a kapcsolatot a terrorszervezettel és több üzenetváltásuk is volt, de nem gondolta komolyan, hogy ezeket a merényleteket végre is fogja hajtani.

″A terrorszervezetekkel való csetelés egyébként Magyarországon nem bűncselekmény, Amerikában ahonnan a jelzés érkezett, és Nyugat-Euróbában viszont igen″– fogalmazott az ügyvéd, aki későbbre ígért részletesebb tájékoztatást az ügyről.

Bagoly Bettina a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta lapunknak, hogy kérték az egyetemista letartóztatásának meghosszabbítását három hónappal, mert szerintük fennáll a veszélye, hogy megszökik, vagy végrehajtja a korábban tervezett merényleteket.

″A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a nyomozás során igazságügyi szakértőt is kirendelt a terhelt elmeállapotának vizsgálatára″ – tette hozzá a szóvivő.

A törvény szerint az elmeorvosi vizsgálat csak az emberölési ügyekben kötelező, de az ehhez hasonló fanatikus elvek mentén elkövetett bűncselekményeknél sem ritka, hogy a hatóságok szükségét érzik a gyanúsított beszámíthatóságának vizsgálatát.

(Kiemelt kép: Youtube/Magyarország Ügyészsége)

 

 

 

 

 

 

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.