A rendőrség közleményben írta le, hogy mik miatt intézkedtek a katás tüntetés után

Jogsértések, hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt kellett intézkedniük.

2022. július 14., 12:18

Szerző:

Közleményben írta le a BRFK, hogy milyen ügyekben kellet intézkedniük a csütörtök hajnalig tartó katás tüntetés miatt.

A Budapest, V. kerület, Kossuth térre 2022. július 13-án 18 órától bejelentett gyűléssel összefüggésben rendőri intézkedés nem történt. A gyűlés befejezését követően demonstrálók csoportjai a főváros több pontján akadályozták a közlekedést.

A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak olyan mértékű csorbítását, mint amit a főváros legforgalmasabb közlekedési útvonalainak órákra történő teljes megbénítása jelent. A jogsértések miatt az alábbi intézkedésekre került sor. A rendőrök szabálysértési feljelentést tettek három emberrel szemben, akik kerékpárral és gyalogosan akadályozták a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében. Az Erzsébet híd budai lehajtójánál egy férfi lánccal ütött fejbe egy rendőrt, a feltételezett elkövetőt elfogták, ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeztek büntetőeljárást. Ugyanitt egy másik férfit garázdaság gyanúja miatt állítottak elő. Egy férfit az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség gyanúja miatt fogtak el.

Az Erzsébet hídon egy férfi és egy nő a rendőrök többszöri felszólítása ellenére újra visszament az úttestre. Mindkettőjüket előállították, a férfinél kábítószergyanús anyagot is találtak, emiatt ellene büntető-, míg a nő ellen szabálysértési eljárás indult. A Margit hídon két embert garázdaság miatt állítottak elő a rendőrök, három esetben kényszerítőeszközt alkalmaztak, miután többszöri felszólítást követően sem voltak hajlandóak az úttestről felmenni a járdára.

(Kiemelt kép: Katás tüntetés a Nyugati téren 2022 július 13-án. Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)

Csaknem negyven tő kannabiszból álló, öntözőrendszerrel ellátott drogültetvényt számoltak fel, majd fogták el a feltételezett termesztőt a rendőrök Pécsen – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.

Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott. A raktérben 20 menekült tartózkodott.