Hajnali fél kettőkor lett vége a katás tüntetésnek, azt ígérték másnap folytatják

Tüntetést hirdettek 18 órára a Parlament elé, ami a katatörvény-módosítás ellen szól, valamint a tegnapi tüntetésnek a folytatása. A rendezvény végén a tüntetők előbb a Nyugati térre, majd az Oktogonra és a Lendvai utcához vonult. Ezt követően a Blaha Lujza tér és Astoria érintésével pedig átsétáltak Budára.

2022. július 13., 18:57

Szerző: ,

A rendezvényen öt ember szólal fel, valamint a beszédek elején, egy ételfutár véleményét tolmácsolták. Azért nem ő mondta el beszédét, mert fél Orbántól, félti a családját, barátait a retorziótól. 

Az ételfutár levele szerint ő egy 24 éves történelem szakos frissdiplomás tanár, de ahhoz hogy pedagógusként dolgozzon, ahhoz vállalkozóként is kell dolgoznia. Viszont a mostani törvény miatt nem tudja, hogy mi lesz vele. Becslése szerint 40 százalékkal kevesebbett bevételt fog termelni augusztustól, mindezt amiatt, mert a kormány meg akarta és meg is nyerte az április választást. Úgy érzi, hogy a kormánynak csak a 3 millió fideszes szavazó számít, a többiekkel egyáltalán nem törődik a kormány.

Nem tíz, hanem hárommillió ember országában próbálunk élni 

– zárták sorait az ételfutárnak.

Tompa Andrea író volt a következő felszólaló. Elmondása szerint a kormánypártiak is számos katás vállalkozó szolgáltatását élvezik, élvezték. Az író szerint a kormány egy újabb csoportot kriminalizált, csalónak nevezte a katásokat – tette hozzá. Tompa ezután teljesen irónikus módon felvázolta, hogyan készülhetett maga a törvény, aminek csak az a lényege, hogy kitoljanak a katásokkal, valamint a kultúrával. Főállású költők országa leszünk – jegyezte meg szarkasztikusan az író. Egyetlen éjszaka alatt megosztották a lakosságot, különbséget tettek fodrász és fodrász között. Kívánjuk nektek honatyák, hogy éljetek szerelők, állatorvosok, hegedűművészek, szinkronszínészek, vers, zene és színház nélkül, ha tudtok – zárta a sort Tompa Andrea.

Beszéde végén érkeztek meg a tüntetésre a Wolt futárok. A rendezvényen nagyjából pár ezren lehetnek ekkorra.

A beszédeket Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője folytatta, aki elmondta, hogy bevételtől függően három vagy hatszoros adóemelést jelent majd a kata megszűntetése. Összegezte, hogy a kormány nem problémát old meg, hanem kapkod. Ezzel pedig visszahozzák a fekete-gazdaságot. A kormány csalásra ösztönzi a katásokat, de a nem-katásokat is egyaránt. Felidézte, hogy 15 évvel ezelelőtt a Kossuth téren „valaki” az akkori kormánynak egy hasonló nagyságú tömeg azt mondatta, hogy elkúrták. Most pedig egy másik tömeg áll a Parlament előtt, akik a jelenlegi kormányra mondhatják, hogy:

Elkúrták 

– jelentette ki Ésik Sándor. Pánikol a kormány, mert üres a kassza. Kijelentette, hogy szívesebben lenyelne adóemeléseket, de a kormány a döntésével szándékosan félelembe taszítja az embereket, mert csalásra kényszeríti őket. 

Para-Kovács Imre, újságíró vette át a szót, aki azzal jellemezte Magyarországot, hogy nyugodt fasiszta időszakok váltogatják az intenzív, rövid népirtásokat. Szerinte most az előbbiben vagyunk. Szerinte április 3-án választ kaptunk arra a kérdésre, akarjuk-e, hogy hülyének nézzenek minket. A beszédének egy része viccekből, beszólásokból állt ezután. „Amikor a katásokat basztatják, akkor az ápolónők nem jönnek, amikor az ápolónőket, akkor a katásokat, amikor az akadémikusokat, akkor senki nem jön” – mutatott rá.

Szabó-Szontágh Luca, improvizációs színész és tréner intenzív beszédében azt mondta: „Együttérez, kétségbe van esve, és iszonyatosan dühös”, de most együttérzést vár azoktól, akik nem katáznak.”Mint mondta: nem az a baj, hogy többet kell adózni, hanem az, h nem tudja kinek lesz jobb attól, hogy többet adózik .„Hagyom lerohadni a fogamat, mert nem tudom, hogy lesz-e pénzem megcsináltatni a koronát?” Szerinte ez a hatalom csak az erőből ért, erőnk pedig csak közösen van - mondta a tréner.

„A kormány rajtatok, futárokon, fordítokon, tanárokon, könyvelőkön, ügyvédeken, ingatlantulajdonosokon, dolgozókon akarja beszdeni azt a pénzt, amit a kormányzásnak alig nevezhető inkompetenc ámokfutása miatt elveszít a magyar gazdaság” – mondta Gelencsére Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke. Értékelése szerint a kormány 100 ezreket üldöz el külföldre. Szerinte ezt kellene látnia a kormánynak, de még érdemi vitát sem mertek erre fordítani.

„De nem mertek, mert félnek tőletek”

– mondta. Szerinte a kormányt nem is érdekli, miből fognak megélni az emberek, és megmagyarázni sem tudják, hogy miért nyomnak át egy olyan törvényt, ami félmillió embert tesz tönkre.

A beszédek után lezárult a tüntetés hivatalos része, majd a tömeg elkezdte skandálni, hogy „foglaljuk el a Nyugati teret”, akik el is indultak a tér irányába.

A tüntető tömeg egy része a Kossuth téren maradt, míg egy része elindult a Nyugati felé. A rendőrség hangosbemondóban szólítja fel a tüntetőket, hogy ne az úton haladjanak, kevés sikerrel.

A tömeg elért a Nyugatihoz, ezzel teljesen megbénítva a közlekedést. Sokan a felüljáróra álltak ki, de a tömeg többsége a villamos síneken van. A tömeg olykor „mocskos Fidesz”, vagy „nem hagyjuk!” skandálásba kezd.

A tüntetők egy része a Nyugatitól elindult az Oktogon felé.

A Nyugatinál egyre több a rendőr, főleg a felüljárón.

A rendőrség közleménye szerint a Nyugati téri felüljárón megindult a gépkocsiforgalom. Az Oktogon pedig egyre több tüntető van.

Az Oktogontól a Fidesz Ledndvai utcai székházához indult meg a tömeg egyik része.

A székház felé tartó tömeget egy része megállt egy csoport rendőrnél az Andrássy úton, akiknek először azt skandálták, hogy „szégyelld magad!”, majd „aki rendőr velünk van”, aztán arra bíztatták őket, hogy tartsanak velük.

A tömeg nagy része végül úgy döntött, hogy nem a Lendvai utcába, hanem a Deák térre mennek. A csoport egy része pedig már a Hősök terén tüntet.

A Lendvai utcához sétáló csoport végül feladta és visszafordult az Oktogonhoz, ahol egy kiadós mocskosfideszezéssel egyesültek az ott maradtakkal. 

A két csoport ezt követően úgy döntött, hogy most a Blahához vonulnak. 

Az egyesült tömeg a Nagykörúton keresztül a Rákóczi útra jutott ki, majd az Astoria felé indultak. Itt szintén lezárták a kereszteződést. 

Az Index tudósítása szerint a tömeg a buszokat sem akarta tovább engedni, ami miatt kisebb verekedés is történt. 

A tömeg az Erzsébet hídon át átért Budára. Nem tudni merre tartanak és milyen célból, de a rendőrség engedi a sétát.

Végül a tüntetőket a budai hídfőnél megállították a rendőrök, így a Tabán helyett a vonulók csak a rakpart felé tudtak lesétálni.

Eközben a Blaha felszabadult. A rakpartnál levő tömeg elindult a Várkert Bazár felé, ahol ugyanúgy rendőrök fogadták őket. A tömeg egy része innen a Lánchíd fele indult el, a többiek a Várkert Bazárnál maradtak. Este 11-kor a BKK közölte, hogy a 4-6-os villamos ismét teljes vonalon közlekedik. A Várkertnél levő tömeg ekkor a Karmelita fele vette az irányt.

Az Erzsébet híd budai lehajtónál, a Döbrentei téren többen lökdösni kezdték a rendőröket, egyikük meg is sérült, amikor lánccal ütötték fejbe – közölte a rendőrség. Hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt egy férfit előállítottak, írta az Index.

Fél 12-re a tömeg nagyrésze eljutott a Karmelitához, ahol a rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt. A tömeg ehelyett elénekelte a Kossuth-nótát. Majd negyed óra elteltével ezt a követte a Himnusz. Éjfél előtt nem sokkal a tömeg egy része a Margit hídhz indult. A többiek innen meg már inkább hazamentek, nagyjából 200 fő tartott a Margit hídra. Eközben tartóztatták le a Kutyapárt két társelnökét.

A Margit hídon folytatódott a forgalom blokkolása, a rendőrök hajnali 1 óra után jelent meg a helyszínen, nagyjából 150 fős készenlétissel. Ekkor már elkezdték leterelni az embereket a hídró a Jászai Mari tér felé, ahonnan a megmaradt tömeg már inkább haza indult.

(Kiemelt kép: Kossuth téri tüntetés a kata eltörlése ellen. Fotó: Videó kivágás)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.