31 külföldi kórházba került kannabisszal dúsított gumicukor miatt

Összesen 31 külföldi állampolgárt vittek be egy budapesti toxikológiára, miután egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet fogyasztottak. A Blikk információi szerint öntudatlanul feküdt a kórházban több fogyasztó is.

2024. július 1., 09:40

Szerző:

A betegek egy belvárosi kendershopból vettek gumicukrot. Egy zacskó gumicukor (öt darab) 15 ezer forintba kerül. A terméken fel van tüntetve, hogy egy THCJD nevű anyagot, pszichoaktív kannabinoidot tartalmaz – írja a Blikk. Ez a pszichoaktív kannabinoid hasonló szerkezetű, mint a THC, de a hatások valószínűleg intenzívebbek és hosszabban hatóak. A lapot az egyik hozzátartozó informálta, aki szerint a betegek szörnyű állapotban, gyakorlatilag magatehetetlenül, félig kómában kerültek be a toxikológiára, majd napokig maradtak ilyen állapotban.

Akik fogyasztottak a gumicukorból, se mozogni, se beszélni nem tudtak

Egy jordániai házaspárt a fővárosban bérelt AirBnb-lakásukban találtak meg a földön, miután napokra eltűntek. A pár ugyan már jobban érzi magát, de sokan még ma is kétségbeejtő állapotban vannak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a lap megkeresésére az közölte, hogy „szenvedélykeltés vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, mert az elmúlt napokban többen – köztük fiatalkorúak – kerültek kórházba, miután egy belvárosi CBD-shopban vásárolt gumicukor fogyasztását követően rosszul lettek. A nyomozók az üzlet teljes gumicukorkészletét lefoglalták, és szakértői vizsgálatnak vetik alá.”

„Se kép, se hang. Se beszélni, se megmozdulni nem tudnak. Olyanok, mintha kómában lennének, napok óta csak fekszenek” – mesélt a látottakról a Blikknek egy hozzátartozó, aki úgy hallotta, hogy június 21-én, pénteken érkeztek az első ilyen betegek az osztályra. Többüknél is találtak a gumicukorkából, egyiküknél pedig egy számla is volt, amely alapján egyértelmű, hogy a Váci utcai üzletben vásárolták a bajt okozó portékát. A Blikknek nyilatkozó hozzátartozó azt mondta, egyelőre úgy tűnik, a szeretteinek nem lesz maradandó károsodásuk, de még nem tudnak semmi biztosat.

A Blikknek dr. Funk Sándor addiktológus azt mondta, a szintetikus szerekkel nagyon sok a baj, mert rendkívül kis mennyiségben is hatásosak, amíg nem „lövik be” pontosan, milyen adagban hatnak, nagyon veszélyesek, akár halált is okozhatnak Ez a szer azért lehet a piacon, mert valószínűleg még nem kapott hivatalos azonosítási kódot, így a hatóságok nem tudnak speciálisan figyelni rá. A szakember úgy vélte, lehet, hogy nem épülnek fel teljesen a betegek, ha ugyanis valami ilyen súlyos, napokig tartó, kómához hasonló állapotot okoz, akkor sajnos előfordulhat akár maradandó károsodás is, attól függően, hogy az agyban mire hatott a szer.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Alexas_Fotos via Pixabay)

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.