Ilyen egyszerűen fért hozzá a Netbank kódhoz – 19 milliót lopott barátjától

Mutatjuk mire figyeljen, hogy ne lophassák meg. 

2024. május 22., 12:44

Szerző:

Egy barátjától lopta el mobiltelefonját egy férfi, majd belépett a Netbank fiókjába. Összesen 19 millió forintot utalt át a saját számlájára, amelyből félmilliót elköltött – írja a 444. A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádat emelt a 24 éves férfi ellen. A vádirat szerint a férfi 2022. augusztus 24-re virradóan a barátaival, köztük egy másik férfival, a sértettel szórakozott egy XI. kerületi lakásban. Az este folyamán több alkalommal elkérte a sértett mobiltelefonját, azzal az ürüggyel, hogy azon zenét hallgathasson. Ezért a telefon zárolását feloldó jelkódot is megkapta barátjától. Amikor egy időre egyedül maradt, elhagyta a lakást és ellopta a telefont.

Az elkövető kihasználta, hogy a sértett a jelkóddal azonos Netbank belépő kódot állított be

Az átutalt összegből a következő napokban több mint 500.000 forint értékben vásárolt az interneten, illetve vett fel készpénzt ATM automatából. A rendőrök előállították a terheltet és a számlájáról lefoglalták a fennmaradó összeget, így a kár nagyobb része megtérült. A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a kár megtérítésére hajlandó, a cselekményt beismerő férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és lopás vétségével vádolja, és azt indítványozza, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásban felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, valamint adjon helyt 500 ezer forint erejéig a sértett kártérítési igényének.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a Netbanki belépési kódot célszerű máshol nem használt kódként meghatározni és azt nem hozni illetéktelen személy tudomására, még közvetve sem.

Az ügyhöz kapcsolódó felvételen az látható, ahogy a férfi a pénz egy részét felveszi ATM automatából.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.​

Átutalási korlátot vezet be a csalások ellen az OTP

Az OTP Bank lépésének biztonsági okai vannak. Szeptembertől az MNB ajánlása alapján várhatóan minden banknál napi limitösszeget vezetnek be az átutalásokra a csalások ellen. Ezt az ügyfelek átállíthatják esetileg, ha nagyobb összeget akarnak valamiért utalni. Korábban már a Magyar Bankszövetség is annak kapcsán érvelt, hogy célszerű beállítani a napi limitet az átutalásoknál, mivel az egyre gyakrabban előforduló csalások jelentős része egymillió forint feletti összeggel károsította meg az áldozatokat – írja a Promotions

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük. Ez csak egy alapértelmezett korlát, aki több pénzt szeretne átutalni, az a limitet bármikor módosíthajta vagy ideiglenesen fel is függesztheti. A korlátozás a saját bankszámlák közötti tranzakciókat nem érinti, vagyis aki a saját értékpapírszámlájára szeretne például egymillió forintnál nagyobb összegben állampapírokat vagy más értékpapírt vásárolni, az nem szembesül a limittel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

 

 

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.