Átverés! Figyelmeztet az OTP

Új módszert alkalmaznak azok a csalók, akik az OTP nevében telefonálnak. Mutatjuk mire figyeljen.

2024. március 11., 10:56

Szerző:

Újabb átverésre figyelmeztet az OTP Bank. A bűnözők telefonhívásokkal próbálkoznak, ahol a pénzintézet ügyintézőjeként, munkatársaként mutatkoznak be – írja az Index. A pénzintézet szerint az utóbbi időszakban egyre többször próbálják megszerezni a gyanútlan ügyfelek személyes és banki azonosító adatait. A bűnözők egy újabb trükköt is bevetnek, hogy kiépítsék a bizalmat.

Jelentősen megnövekedett csalásokra figyelmeztette ügyfeleit az OTP Bank

A bizalom megerősítése érdekében egyes esetekben még fotóval ellátott hamis igazolványt is küldenek az ügyfél e-mail-címére – írja a Pénzcentrum.

Az online csalók arról értesítik az ügyfeleket, hogy veszélyben van a számlájukon lévő pénzösszeg, emellett gyanús utalás kezdeményezése miatt az adatok megerősítését kérik. A bűnözők ezután „vírusirtó” programok számítógépre vagy telefonra történő telepítését kérik.

Az OTP arra kéri az embereket, hogy soha ne adják meg az adataikat, és ne telepítsenek semmilyen programot az eszközeikre.

Az OTP hansúlyozza: munkatársaik nem küldenek igazolványfotót az azonosításuk érdekében, és gyanús hívás esetén azonnal meg kell szakítani a hívást. Érdemes felkeresni a bankot vagy a pénzintézet honlapján található hivatalos számon vagy személyesen bármelyik bankfiókban.

Nemrég a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közösségi oldalán osztott meg egy hangfelvételt, ahol a telefonos csalók a banki adatokhoz szerettek volna hozzáférni. A bűnözők általában több hibát is elkövetnek, így az árulkodó jelekből könnyen felismerhető az átverés.

A megadott „vírusirtó” egy távoli elérést biztosító program, ami a megszerzett ügyféladatok segítségével átveszi az irányítást az adott ügyfél számlája felett. Mindezt úgy, hogy maga az ügyfél enged hozzáférést számlájához.

Adathalászokra is figyelmeztet az OTP

A bank arra is figyelmezteti az ügyfeleket, hogy ne dőljenek be a pénzintézet nevét illegálisan használó adathalászoknak. „Az OTP Bank sosem hívja fel, hogy telepítsen ismeretlen alkalmazást a telefonjára vagy számítógépére, és nem kéri el a belépési vagy jóváhagyási kódokat. Ha az interneten szeretne terméket eladni, nem kell az internetbankjába belépni annak érdekében, hogy a pénzt megkaphassa. Az internetbanki belépést mindig az OTP Bank ismert, korábban is használt belépési oldaláról kezdje, és ne egy ismeretlen személytől kapott linken keresztül” – olvasható a honalapon.

A leggyakoribb online csalásokra, ezen belül is a bankszámlákkal kapcsolatos átverésekre hívja fel a figyelmet a Kiberpajzs nevű weboldal is, amit a rendőrség és a pénzintézetek alapítottak közös együttműködéssel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Robin Tutenges / Hans Lucas/AFP)