Ajánló lapunk augusztus 5-i számából

Kováts Kriszta színész-énekesnő a koronavírus-járvány hazai berobbanásakor egy lemezkészítés kellős közepén tartott, új munkája, az Ó- és Újszövetségből készült Biblia show a májusi online premiert követően júniusban már fizikai hanghordozón is megjelent. A Jászai Mari-díjas művészt a nem vallásosságról, a neveltetésről, a karanténról, a zeneipar átalakulásáról és arról kérdeztük, hogy mit gondol a hazai kultúrpolitika könnyűzenével kapcsolatos terveiről.

2020. augusztus 4., 14:14

Szerző:

Sugalmazott válaszok  

Az állami egészségügy további központosításának lehetősége tűnik ki abból a kérdőívből, melyet július második felében küldtek ki több mint 140 ezer egészségügyi dolgozónak.  

Újabb szög az egészségügy koporsójába  

A módosítás komoly indulatokat váltott ki az utóbbi hónapokban, rengetegen vádolták igazságtalansággal a kormányt. A kormányzati kommunikáció persze – ahogyan ilyenkor lenni szokott – állta a sarat, a fideszes és kereszténydemokrata politikusok egyre csak azt harsogták, hogy senki nem szorul ki az állami egészségügyi ellátásból.   

Lapozzon bele!

Kizsarolt hála  

Jogerősen is két év letöltendő börtönbüntetést kapott az az ortopéd-orvos, aki nem elégedett meg a beteg által adott hálapénzzel és többet követelt.  

Kréta és gumibot  

Gyülekeznek a frissen kiképzett iskolaőrök. Szeptembertől – ha lesz tanévkezdés – több száz iskolában, tanintézetben gumibottal, spray-vel felszerelt „rendügyi szakemberek” vigyáznak a szervezett működésre.  

Berlin elnéző mosolya

„A német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó.” Így nyilatkozott Angela Merkel kancellár július nyolcadikán. Szűk két hét múlva, az uniós csúcsértekezlet után, a magyar miniszterelnök győzelmet jelentett Brüsszelből, és a környezetéből szárnyra kelt a hír: a német kancellár ígéretet tett neki arra, hogy még az idén lezárhatják a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen. Vajon meddig enged Berlin Orbán Viktornak? S tovább tágítja-e a kereteket, hogy a hírek szerint Magyarország részben német tulajdonú cégtől vásárolhat légvédelmi rakétarendszert? Hegedűs Dánielt, a German Marshall Fund elemzőjét kérdeztük.  

Tájkép csata közben  

Nem jött fel a talajvíz. Nem is ment el a talajvíz. Pedig a Ligetvédő mozgalom szószólói közül többen vagy az egyik, vagy a másik veszélyre figyelmeztettek a megkezdett múzeum- és mélygarázsépítések okán. A víz tehát a helyén maradt és a zöld is köszöni, jól van.   

Kívül tágasabb  

Az aktuális statisztika nem vesz tudomást egy fontos társadalmi jelenségről: a fiatalok elvándorlásáról. Ezt persze hivatalosan nem is nagyon mérik, a külföldi egyetemekre jelentkezők nem mutatnak jól az ablakban. Pedig évről évre egyre többen tanulnak tovább a határainkon kívül.    

A bandán belül  

a bandavezér személyesen működteti a rendszert, és személyesen határoz az egyes pozíciók betöltéséről. Jellemzően még a harmadosztályú futballcsapatok összeállításával is tisztában van.   

„Gyarmat óta viszolygok a fegyverektől”  

Tíz centire volt a haláltól, és öt percre attól, hogy ölnie kelljen. Czeba József egyike volt annak a tizenkét lövésznek, akiket a Pintye testvérek likvidálására küldött a belügy Balassagyarmatra 1973-ban. 

Kaput nyitnak a hongkongiaknak  

A Pekingben június végén elfogadott, Hongkongról szóló nemzetbiztonsági törvény újabb lépés az egykori brit gyarmat belső autonómiájának felszámolása felé, és ez ellenlépéseket váltott ki London részéről is. 

Lukasenka hatodszor  

Augusztus 9-én elnökválasztást tartanak Fehéroroszországban. Aljakszandr Lukasenka, aki 1994 óta áll a kilenc és fél milliós ország élén, hatodszor fut neki az államfői tisztség elnyerésének.   

Hősök Liberatorral  

Violette Szabo utolsó bevetése. 

Szakemberekből sztárok

Popper Péter egyetemi tanár a szakma egyik legnépszerűbb és legkiválóbb művelője volt. Évtizedeken át segített az embereknek rádió- és tévéadásokban a mindennapos lelki gondok megoldásában, különösen a gyermeknevelésben. Talán kevesen emlékeznek rá, hogy 2005-ben – több politikus mellett – megírta Orbán Viktor portréját is, noha sosem találkozott vele.  

Kis magyar abszurd  

Határokat feszegető negyvenesek  

Amikor betelik a pohár  

Illés László (1987–) filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Első filmjét, A pincét (The Basement – angol nyelvű független nagyjátékfilm, 2017) hivatalosan tizenhat országban forgalmazták, köztük az Egyesült Államokban. A pásztor (The Shepherd) című drámát, második nagyjátékfilmjét, 2019-ben forgatta a Vas megyei Dozmaton és az Őrségben.   

Lezárult egy fejezet  

A Győri Balett idei évadzáró társulati ülését öt perc szünet követte, majd rögtön elkezdődött az évadnyitó ülés azzal, hogy az előző vezető átadta az igazgatói iroda kulcsait az utódjának.    

Végtelen életünk  a tenyerünkben van  

A törékeny kerámiák sorsa sokszor a pusztulás. Gorka Géza életművének is jókora szeletét érte utol a végzet, és hogy ma mégis egy, a művészetének teljes ívét láttató hagyatékról beszélhetünk, az annak is köszönhető, hogy ő maga megtörhetetlen volt, kivételes ereje volt a cserepek újraillesztéséhez, mind fizikai, mind átvitt értelemben. 

SPORTFÓLIÓ

Fraser: egy zseniális botrányhős

 

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.