Ajánló lapunk november 11-i számából

Koncz Zsuzsa a magyar rock nagyasszonya. Ő adta ki a legtöbb lemezt, a külföldi korongokkal együtt több mint százat. Övé a legnagyobb közönség, az ő sikere a legstabilabb, évtizedek óta töretlen. Kiadója szerint tudható, hogy minden új albuma gyémántlemez. Vonzereje éppúgy megtölti a 12 ezres befogadóképességű fővárosi sportarénát, mint egy tetszőleges magyar színház nézőterét határon innen és határon túl. Az énekesnő, aki a héten veszi át a Budapest díszpolgára címmel járó érmet, új lemezéről először a 168 Órának nyilatkozott.

2020. november 10., 11:11

Szerző:

Már nem a matekdoga a legrémisztőbb az iskolában

Péntekről hétfőre nagyot fordult a kormány hozzáállása az iskolabezárások szükségességéről. A főváros saját hatáskörben tesztelési kampányba kezdett, 100 ezer tesztből 30 ezret a budapesti pedagógusok számára fenntartva. A Nemzeti Népegészségügyi Központ a hét végén még szakmaiatlannak nevezte a gyorstesztek alkalmazását, hétfőn már Orbán Viktor jelentette be ugyanezt országos szinten.

 

Megfordult a világ

Joe Biden demokrata párti jelölt legyőzte a hivatalban lévő republikánus elnököt, Donald Trumpot. Ezzel az Egyesült Államokban megtört a jobboldali populista hullám, amelyet belföldön a demokratikus intézmények letörésére tett próbálkozások sora és az éles bevándorlásellenesség, nemzetközi síkon pedig a külvilágtól való elzárkózás, illetve egyes vonatkozásokban az erősen konfrontációs jellegű politika jellemzett.

 

Franciaország: a gyűlölet hullámai

Franciaország az elmúlt hetekben a terror újabb hullámával szembesült, és a támadások barbársága – különösen Samuel Paty történelemtanár lefejezése – hallatlanul próbára tette az egyébként is koronavírusos, kijárási tilalmas, borús időket élő, újra karaténba kényszerülő társadalmat. Eközben Franciaország a Mohamed-karikatúrákat illetően diplomáciai csetepatéba is keveredett, elsősorban Recep Tayyip Erdogan Törökországával.

 

Kedvezményes bérlakásból indult a merénylő

Rettegés és döbbenet járta át Ausztriát, ahogy lecsapott rá a terror. A Kalasnyikovval lövöldöző férfi látványa valahogy nem illett a romantikus, macskaköves tereken kávézgató bécsiek világképébe. A négy halálos áldozatot követelő támadás ismét felhívta a világ figyelmét a terrorelhárítás hiányosságaira és a merényletek megelőzésére tett kísérletek kudarcosságára.

 

Se munka, se tanulás

Egész Európában különleges kihívásokkal néznek szembe azok a fiatalok, akik az iskolából kikerülve munkába akarnak állni. Nem meglepő tehát, hogy viszonylag alacsony a foglalkoztatottsági arányuk, s a huszonévesek körében magas a munkanélküliség. Még ennél is rosszabb, hogy nagyon sokan nem dolgoznak, de nem is tanulnak. A foglalkoztatási szakirodalom NEET-fiataloknak nevezi őket. E problémával Magyarországon is küzdenek. Ezért a kormány a napokban 12 milliárd forintos támogatási keretet hozott létre a 25 év alattiak, illetve az alacsony iskolai végzettségű fiatalok foglalkoztatásának támogatására.

 

Óvatosabban vásárolunk

Budapesten egyre nagyobb számban találkozhatunk a kirakatokban „Eladó”, „Kiadó” vagy „Bérelhető” feliratú táblákkal. A kistelepüléseken a helyzet még rosszabb. Ha egy bolt tulajdonosa azzal szembesül, hogy a rendszeres árbevétel már nem fedezi a kiadásokat, végleg lehúzza a rolót. A bérbeadásról – az esetek többségében – az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint még csak nem is álmodoznak. Ez a tendencia Európa-szerte fellelhető.

 

Kulturális forradalom Pápán – kultúra nélkül

Piaci bérek lehetnek a kulturális szférában is – ez volt az indok, mikor elvették a közművelődési dolgozók státuszát. A kedvezmények eltűntek, a szakemberek a felmondáson gondolkodnak.

 

Független színházak védőháló nélkül

A Belvárosi Színházban eredetileg október 26-án mutatták volna be a Nyakunkon a revizor című előadást, amelyet Pass Andrea írt és rendezett. A járvány miatt azonban a premier csúszott, november közepére került át. Csakhogy a nemrég bevezetett újabb korlátozó intézkedések miatt ismét elmarad a bemutató. Sőt, a teátrum is bezár meghatározatlan időre. Azt is megkérdeztük a rendezőtől: mi lesz így a független színházakkal?

 

Egy kihunyt ellenpont

Mindig nehéz szívvel veszi elő az ember egy szerző műveit, ha nekrológhoz van rájuk szükség. Még nehezebb, ha ennek a nekrológnak még nem lenne itt az ideje. Szőcs Géza költő november 5-én, 67 évesen hunyt el koronavírus-fertőzésben.

 

Nagy képernyős Jedik helyett kis képernyős fejvadászok

A Star Wars ma már nagyobb biztonságban érzi magát a tévében, mint a moziban. A Disney szemmel láthatóan nem tudja, hogyan kezelje az univerzumot a filmjeiben, a sorozataiban viszont sokkal magabiztosabban, érettebb koncepciókkal nyúl hozzá. Ebben rejlene a franchise jövője?

 

Az agyonüthetetlen kisember

Chaplin holtában is eleven. Nemcsak a filmjei élnek, de közismert csavargófigurája újra és újra megelevenedik a színpadon is. Alakja megmarad, amíg szegénység lesz a földön. Most Nagy Sándor bújik a legendává lett topis gúnyába a Játékszínben, ahol tomboló a siker, melyhez Chaplin örökösei is gratuláltak.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.