2018/34 Fegyver lett a gender

Leszámolásra szánta el magát a kabinet a társadalmi nemek tudományával szemben, miután kezdeményezte a gender szak kivételét a felsőoktatási képzések listáját tartalmazó kormányrendeletből. Az úgynevezett szaktisztításnak álcázott kormányzati önkény, az ultraliberális tanok megfékezését ígérő politikai hadjárat valójában hatalmas öngól: elég csak azt felidézni, hogy Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az elmúlt években számos olyan kormányzati intézkedést mutatott be nagy büszkén a nyilvánosságnak, amely éppen a genderkutatásokra épült...

2018. augusztus 22., 09:38

Szerző:

Hálapénzfekély

Nincs élő ember, aki meg tudná mondani, mekkora ma Magyarországon az orvoselvándorlás mértéke, számháborúba pedig értelmetlen bocsátkozni. Az többé-kevésbé reális, hogy jelenleg 25 ezer aktív orvos van, ez pedig a lakosságszámra kivetítve elég rossz arány. Sokan úgy gondolják, hogy az elvándorlás oka kizárólag a pénz, ami önmagában nem igaz, bár kétségtelen, hogy mindaz, amit az okok közé sorolnak – a feudális rendszer, a megtörhetetlen privilégiumok –, valójában mind-mind a hálapénzből fakad, amire most már egyre több fiatal mond nemet.

Lapozzon bele!

Fegyver lett a gender

Leszámolásra szánta el magát a kabinet a társadalmi nemek tudományával szemben, miután kezdeményezte a gender szak kivételét a felsőoktatási képzések listáját tartalmazó kormányrendeletből. Az úgynevezett szaktisztításnak álcázott kormányzati önkény, az ultraliberális tanok megfékezését ígérő politikai hadjárat valójában hatalmas öngól: elég csak azt felidézni, hogy Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az elmúlt években számos olyan kormányzati intézkedést mutatott be nagy büszkén a nyilvánosságnak, amely éppen a genderkutatásokra épült, vagyis e terület társadalmi hasznossága még az Orbán-kormány számára is megkérdőjelezhetetlen. Összeállításunkban három külföldi egyetem szakértőit kérdeztük, mi lehet az oka, hogy míg Kelet-Európában a magukat kereszténydemokratának valló politikusok a gendertudomány létét is kétségbe vonják, összeegyeztethetetlennek tartva azt a Biblia szellemiségével, addig Nyugaton még a katolikus egyetemeken is magától értetődően kínálnak ilyen képzést a hallgatóknak. Mary Celeste Kearney professzor, a katolikus szellemiségű amerikai Notre Dame Egyetem gender tanszékének vezetője például azt mondja, a társadalmi nemek kutatásának legfontosabb küldetése, hogy segítsen felszámolni az elnyomást, ez a cél pedig tökéletesen egybevág a keresztény morállal, amely elkötelezett az emberi méltóság, az emberi jogok és a társadalmi igazságosság iránt. Ehhez képest a magyar kormány rendeletileg kívánja betiltania gendert. Ráadásul ezzel semmit nem old meg, Perintfalvi Rita teológus szerint semmilyen tudományág eredményeit nem lehet megállítani a határon, Magyarországot nem lehet tudatlanságkapszulába zárni a hatalom gyakorlóinak kedvéért.

Szegény ember nem lehet konzervatív

A magyar emberek nem értik, nem szeretik, nem tudják és nem is akarják elfogadni a liberális demokráciát – állítja a 168 Órának adott interjújában Vajda Mihály. A Lukács György körül csoportosuló egykori Budapesti Iskola tagja, a demokratikus ellenzék jeles alakja, a Debreceni Egyetem rangjáról Putyin díszdoktorrá avatása miatt lemondott professor emeritusa kezdettől gyanakvással vegyes szorongással fogadta a rendszerváltást. Mára bebizonyosodott, az aggodalma indokolt volt, a művelet nem sikerült. Húszévi vergődés után egy kellőképpen gátlástalan politikus megbuktatta a rendszert, és a saját képére formálta. Az új pedig – mint mondja – gyanús egyezéseket mutat az elmúlt korok parancsuralmi struktúráival. Az egyedüli különbség a lefutott rendszerekhez képest a nyílt állami erőszak mellőzése és a jelentéktelenségbe süppedő ellenzéki pártok fennmaradása. Ami a választók magatartásában változatlan, az a kezdeményezőkészség hiánya és a szavazók jobbágymentalitása. Interjú.

Járőrök a tűrés határán

Több mint 8,5 milliárd forint túlórapénzt fizetett ki a rendőrség az év első hat hónapjában általános feladatokra; ez önmagában jó kétszázmillióval több, mint az összes többi fegyveres szerv – honvédség, katasztrófavédelem, büntetés-végrehajtás, terrorelhárítás, nemzetvédelem – féléves túlórapénze. A rendőrségi túlórák kifizetését emiatt a jövőben radikálisan csökkenteni kell, holott épp ettől piacképes a rendőrök bére, és ez tartja életben a határvédelmi feladatokkal is felforgatott rendszert.

Ép ember lábak nélkül

Egy tragikus baleset általában alapjaiban változtatja meg egy ember sorsát. Aligha tudja valaki folytatni a korábbi életét, ha térd alatt elveszíti mindkét lábát egy robbanásban. Pláne, ha az illető élsportoló, ereje teljében van, számos világbajnoki cím birtokosa. Gurisatti Gyula, a magyar búvárúszósport élő legendája azonban szinte pontosan ugyanúgy él ma is, mint az ominózus búvárpalack felrobbanása előtt. Naponta kétszer edz, világversenyekre készül, edzéseket tart, összefogja a családját. Lábak nélkül persze már nem a búvárúszásban vitézkedik, hanem lövészetben, és a 2020-as tokiói paralimpián érmet akar szerezni. Boldog ember – vallja magáról. Leginkább azért, mert mozgássérültként is ugyanazok a dolgok fontosak a számára, mint annak idején ép emberként. Portrénk.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.