06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Visszakapta elveszett mutatóujját Nagy Konstantin

A  római bronzszobor mutatóujja évszázadokkal ezelőtt veszett el. Az ujjperceket a Louvre-ban találták meg a közelmúltban, csütörtökön pedig visszahelyezték a szoborra.

2021. április 29., 18:38

Szerző:

A római császár híres szoborkolosszusa1860-ban, Giampietro Campana római bankár és műgyűjtő gyűjteményének más darabjaival együtt került Párizsba, ahol a műkincsek egy részét III. Napóleon vásárolta meg a Louvre számára.

A hiányzó szobortöredéket a 2010-es évek végén fedezte fel a párizsi múzeum raktárában Aurelia Azema kutató, aki felismerte, hogy egy letört kézujjról van szó.

Az arányok alapján Azema kiszámította, hogy az ujj egy 12 méter magas szoborhoz tartozhatott, majd kikövetkeztette, hogy a római Capitoliumi Múzeumban őrzött IV. századi császárszobor egy hiányzó darabja. Végül egy háromdimenziós rekonstrukció igazolta, hogy az ujj tökéletesen illeszkedik a Rómában lévő kézhez.

Az ujjat először 2018-ban illesztették össze a kézzel a párizsi Louvre-ban, amelynek a római múzeum egy, a Campana-gyűjteményt bemutató időszaki kiállításhoz adta kölcsön Nagy Konstantin kezét. A töredékes szoborkolosszus a Római Birodalom egyik emblematikus öröksége, a Capitoliumi Múzeum egyik fő látványossága.

A Louvre egyelőre öt évre adta át az ujjat a római múzeumnak. A XII. század óta Rómában őrzött szoborkolosszus ismeretlen eredetű, IV. Sixtus 1471-ben adta át a városnak, más műkincsekkel együtt. A mű vélhetően élete utolsó éveiben ábrázolja Nagy Konstantint.

(Kiemelt kép: EPA/Claudio Peri)

Visszavett az állandó rohanásból Lovasi András, s élvezi a vidéki életet, az apaszerepet. A Kiscsillag, valamint a Kispál és a Borz frontembere vasárnap ünnepli 54. születésnapját.