Van egy író

Még bontatlan a csomag – benne az idei könyvünnepi vásárfia, mellyel megleptem magam, magam. Szippantsák be velem a nyomda illatát!

2022. június 10., 21:02

Szerző:

Könyvhét. Ha levelet írnék a szervezőknek – mint a Mikulásnak – azzal kezdeném: kérem vissza az íróimat! Egész évben jó voltam, megérdemlek egy új Térey kötetet vagy egy Esterházy regényt. Nem nagy halottakat akarok. Nem akarok esélyt adni. Nem akarok új neveket megtanulni. 

De ha már muszáj… 

Van egy író. Ismerem. Kedveljük egymást. Mindig visszautasít, amikor munkát adnék neki. Mindig jön, amikor segítség kell. Nem adott tiszteletpéldányt, pedig nem kenyérre gyűjt. Hozzak én is áldozatot, ha már ő megnyílt és meztelenül zárta be magát a könyvbe. 

Van egy író. Ismerem a párját. Régi barátság, de nem pletykás. Ha találkozunk, be nem áll a szája, de nem sztoritolvaj. Meghagyja az írónak, hogy mondja ő a saját meséjét. 

Van egy író. Fest. Ömlik ki az ujjain a tehetség. Felháborítóan fiatal. Mindene megvan és mindenét megosztja. Csak az tud így pazarolni, akinek sosem kellett ötleteket kuporgatni. 

Van egy író. Elbújik a kitárulkozás mögé. Mindent megmutat. Sokak ereje van az őszinteségében. Annyira meztelen, hogy legszívesebben félrenéznénk, de nem hagyja. Terápiás irodalom – irodalmi terápia. Nekem. Neked. Neki. 

Tanulják meg velem együtt: Herczeg Szonja. 

Szeretlek, mégsem szeretlek. 

(Az írás a Pesti Hírlap 2022. június 10-i számában jeleng meg.)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.