Újjászületett a Szent István-terem a Budavári Palotában

A kiállítással egybekötött, történeti hűséggel megújult terem, a hónap végéig lesz látogatható. 

2021. augusztus 18., 15:01

Szerző:

Teljes történeti hűséggel újult meg a Budavári Palota Szent István-terme. A Szent István-terem elkészítésében egykor a magyar iparművészet legnagyobb alakjai – Zsolnay, Thék, a Haas Fülöp és Fiai vállalat és a Neuschlosz testvérek – vettek részt, így a terem berendezéseinek újraalkotását csak hatalmas munkával lehetett újraalkotni, írja az MTI. A hatalmas kihívás ellenére ezt sikerült a napjainkban is virágzó iparművészet segítségével megeleveníteni.

Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos kiemelte: az 1902-ben elkészült Szent István-terem a második világháború pusztítása során teljesen kiégett, a háború utáni kommunista érában pedig a terem helyreállítására esély sem volt. Hozzátette: az anno, a párizsi világkiállításon díjakat nyert terem korhű mását azonban most sikerült felépíteni a Nemzeti Hauszmann Program keretében.

„Az államalapító Szent István királyról elnevezett terem a magyar iparművészet kiemelkedő teljesítménye volt a 19-20. század fordulóján. A dualizmus korának meghatározó magyar építésze, Hauszmann Alajos a magyar iparosmesterek legjobbjait gyűjtötte maga köré, hogy együtt alkossák meg a termet, melynek berendezése 1900-ban a párizsi világkiállításon elnyerte a zsűri nagydíját. 1916 decemberében IV. Károly, az utolsó magyar király megkoronázására innen indult a Szent Korona a Mátyás-templomba.” – írja az MTI.

Az újjáépítésben éveken át dolgoztak hazánk legjobb mesterei. A hiteles rekonstrukció érdekében Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozott. A díszes belső tér augusztus 20-tól a hónap végéig, ingyenesen látogatható.

(Kiemelt kép: Az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában 2021. augusztus 12-én. A Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében, a déli összekötő szárnyban újraalkotott díszes szoba augusztus 20-án nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, akik az első napokban ingyenesen nézhetik meg a helyiséget. Országszerte öt városban egyedi installációk is felhívják a figyelmet az újjászületett teremre - közölte a Várkapitányság. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

2022. október 3., 11:44

Kultikus Spencer-Hill mozit értelmezett újra a Netflix. Megnéztük, jár-e érte egy Bud-féle pofon.

2022. október 1., 10:28

A nemzetközileg is elismert írót több napos programsorozattal köszöntik majd fel. Többek között bemutatják legújabb, szociografikus és önéletrajz iheltésű regényét is, a Rémtörténeteket.

2022. szeptember 29., 06:46

Ötvenkilenc éves korában meghalt Coolio, polgári nevén Artis Leon Ivey Jr., a kilencvenes években ismert amerikai rapper.

2022. szeptember 28., 13:46

Hetvenkét éves korában elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tudatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kedden az MTI-vel.