Újjászületett a Szent István-terem a Budavári Palotában

A kiállítással egybekötött, történeti hűséggel megújult terem, a hónap végéig lesz látogatható. 

2021. augusztus 18., 15:01

Szerző:

Teljes történeti hűséggel újult meg a Budavári Palota Szent István-terme. A Szent István-terem elkészítésében egykor a magyar iparművészet legnagyobb alakjai – Zsolnay, Thék, a Haas Fülöp és Fiai vállalat és a Neuschlosz testvérek – vettek részt, így a terem berendezéseinek újraalkotását csak hatalmas munkával lehetett újraalkotni, írja az MTI. A hatalmas kihívás ellenére ezt sikerült a napjainkban is virágzó iparművészet segítségével megeleveníteni.

Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos kiemelte: az 1902-ben elkészült Szent István-terem a második világháború pusztítása során teljesen kiégett, a háború utáni kommunista érában pedig a terem helyreállítására esély sem volt. Hozzátette: az anno, a párizsi világkiállításon díjakat nyert terem korhű mását azonban most sikerült felépíteni a Nemzeti Hauszmann Program keretében.

„Az államalapító Szent István királyról elnevezett terem a magyar iparművészet kiemelkedő teljesítménye volt a 19-20. század fordulóján. A dualizmus korának meghatározó magyar építésze, Hauszmann Alajos a magyar iparosmesterek legjobbjait gyűjtötte maga köré, hogy együtt alkossák meg a termet, melynek berendezése 1900-ban a párizsi világkiállításon elnyerte a zsűri nagydíját. 1916 decemberében IV. Károly, az utolsó magyar király megkoronázására innen indult a Szent Korona a Mátyás-templomba.” – írja az MTI.

Az újjáépítésben éveken át dolgoztak hazánk legjobb mesterei. A hiteles rekonstrukció érdekében Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozott. A díszes belső tér augusztus 20-tól a hónap végéig, ingyenesen látogatható.

(Kiemelt kép: Az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában 2021. augusztus 12-én. A Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében, a déli összekötő szárnyban újraalkotott díszes szoba augusztus 20-án nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, akik az első napokban ingyenesen nézhetik meg a helyiséget. Országszerte öt városban egyedi installációk is felhívják a figyelmet az újjászületett teremre - közölte a Várkapitányság. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.