Új Gothár-film a láthatáron

Gothár Péter legújabb filmje, a Hét kis véletlen egy pesti család életét mutatja be a mai Magyarországon. A filmet májustól 20-tól vetítik országszerte.

2021. május 3., 19:12

Szerző:

A Hét kis véletlen töredezett dialógusokban rajzol meg jellemeket, intim beszélgetésekkel, és beszédes képsorokkal vázolja fel a banálisan pontos családképet. „A mai tizen-huszonévesek köznapi nyelvhasználatának radikalizmusát ütközteti a kortárs irodalom nyelvi teréből származó idézetekkel, egyfajta emelkedettebb, lírai regiszterrel” – mondta Gothár Péter, a Megáll az idő rendezője.

A film központi alakja Gertrúd, akit Rezes Judit személyesít meg, egy középkorú énektanárnő és feleség, aki egy kihűlt kapcsolatban él férjével – Mészáros Máté alakításában – és nagyfiával valahol a nagyvárosban. A főszereplők mellett Gothár Péter legújabb alkotásában Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István is feltűnik.

A forgatókönyvet Bognár Péter, Gothár Péter és Németh Gábor jegyzik. A film operatőre Táborosi András, vágója Szórád Máté, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, díszlettervezője Torma Mária volt. A zeneszerző Selmeczi György, a producerek Kovács Gábor és Pataki Ági, társproducer Kenesei Edina. 

(Kiemelt képünk: Hét kis véletlen. Forrás: Filmpartners)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.