Úgy állt bele a Mi Hazánk a Carson Comába, hogy tulajdonképpen nem is velük van bajuk

Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselője kérdezte a kultúráért is felelős minisztert, hogy tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart.

2023. szeptember 27., 14:29

Szerző:

Dócs Dávid azt kifogásolta a zenekarral kapcsolatban, hogy közösen lépett fel a Böiler nevű együttes frontemberével, Riger Jánossal. A zuglói street-punk banda egyik dalszövegéből, a Rendőrökön bosszút állni címűből is idézett a képviselő: „Jó volna egyszer bosszút állni, / Rendőrökbe kést szurkálni. / Gyűrűs kézzel pofán baszni, / Dögöljön meg mind!”.

Dócs ezt összekapcsolta azzal, hogy Budapesten januárban megöltek egy rendőrt, februárban pedig „antifa bűnözők tömegesen támadtak” magyarokra. Emiatt nem értette, hogyan támogathatta az elmúlt években közel 10 millió forinttal a magyar állam egy rendőrgyilkosságra felbujtó énekessel együtt fellépő zenekart. 

Csák Jánostól a következőket kérdezte:

Melyik támogatási feltételnek felelt meg a Carson Coma?

  • A kormány illetékesei tudnak-e azonosulni az írásbeli kérdésemben idézett zene sorokkal?
  • Indult-e vizsgálat a közrend megzavarását célzó, a rend őreinek megtámadására buzdító dalszöveg kapcsán?
  • A kormány szerint helyes volt-e támogatásban részesíteni olyanokat, akik rendőrök ellen
    uszító zenésszel lépnek színpadra?
  • Tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart?

A kérdésekre Vitályos Eszter válaszolt. Elmagyarázta, hogy az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 30 éve működik elkülönített állami pénzalapként. Döntési mechanizmusa a társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapszik. A támogatások az ötöslottó-játékadó 90 százalékából, valamint a szerzői- és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezelésére vonatkozó törvény rendelkezései alapján a közös jogkezelők által kulturális célú felhasználásra átadott jogdíjbevételekből jön össze. A Carson Coma az elmúlt években összesen 10,5 millió forint támogatást kapott – összegzi a 24.hu.

Vitályos Eszter szerint külön kell választani tőlük a Böiler ügyét, az idézett szöveg kapcsán elmondta, 

„senkitől nem elfogadható magatartás az uszítás, sem a művészetben, sem a sporteseményeken, sem a társadalmi életben. A kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem”.

Korábban a Mi Hazánk képviselőjét, Novák Elődöt 5,2 millió forintra büntették a romákat sértő kifejezése miatt.

A Carson Coma zenekarnak különben meggyűlt már a baja a hatalommal. Szövegeikben és nyilatkozataikban kifejezetten élesen kritizálják a kormányt és döntéseiket. Korábban egy brüsszeli koncertjüket is lemondták egy héttel a fellépés meghirdetett időpontja előtt – vélhetően politikai nyomásra. 

(Kiemelt képünkön a zenekar énekese, Fekete Giorgio „A homofóbok buzik” feliratú pólóban ad elő. Fotó: Baranyi Krisztina Facebook oldala.)

 

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.