Tönkretettek egy 30 ezer éves barlangfestményt Ausztráliában

Vandálok semmisítettek meg egy 30 ezer évesre becsült szakrális barlangfestményt Ausztráliában – írta szerdán a BBC hírportálja.

2022. december 21., 18:36

Szerző:

A Nagy-Ausztráliai-öböl partvidékén található Nullarbor-fennsík Koonalda barlangjának mészkő falába vésett rajzokat a terület művészetének egyik kiemelkedő alkotásának tartották, szervesen hozzátartoztak a területen élő őslakos mirningek kultúrájához. Kyam Maher, Dél-Ausztrália főügyésze és őslakosok ügyeit felügyelő minisztere első nyilatkozatában elmondta,

„döbbenetes bűnügy történt, mert ezek a barlangrajzok az ausztrál őslakosok letelepülésének legkorábbi nyomait és bizonyítékait hordozzák az országnak ebben a részében.” 

Dél-Ausztrália állam őslakos örökségvédelemről szóló törvénye szerint 10 ezer ausztrál dolláros (mintegy 2,5 millió forint) bírság vagy fél évig terjedő börtönbüntetés szabható ki arra, aki kárt okoz egy őslakos területen, vagy annak bármely tárgyi emlékében. A Koonalda-barlang és térsége 2014 óta képezte a nemzeti kulturális örökség részét Ausztráliában és a barlangászok már hónapokkal ezelőtt felhívták a szövetségi kormány figyelmét, hogy az értintett területen elégtelenek a biztonsági intézkedések.

(Kiemelt képünk illusztráció. Falfestmény az ausztráliai Északi Területn a Kakadu Nemzeti Park területén. Fotó: Geoff Whalan/flickr)

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.