Hazai sztárok tartanak tárlatvezetést a Terror Házában a kommunizmus áldozatainak emlékére

Mások mellett Kovács Ákos és Zsédenyi Adrienn is a Terror Háza termeiben tart rendhagyó tárlatvezetéseket középiskolai diákoknak.

2024. február 18., 16:48

Szerző:

Változatos programokkal készül idén is a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeum: február 19. és 25. között rendhagyó tárlatvezetésekkel és történelemórákkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, emlékünnepséggel, gyertyagyújtással, ingyenes nyitvatartással és fényfestéssel emlékeznek a kommunista diktatúrák áldozataira.

A múzeum az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, hétfőn egész nap ismert sportolók, színészek, zenészek, énekesek tartanak rendhagyó tárlatvezetéseket középiskolai diákoknak, például

Kótai Mihály ökölvívó, Bánovits Vivianne, Katona Kinga, Kopek Janka, Szabó Sebestyén László, Zámbori Soma színművészek, Kovács Ákos zeneszerző, énekes, Zsédenyi Adrienn énekesnő, Vastag Csaba, Nyerges Attila énekes vagy Egri Péter énekes, gitáros, dalszerző, a Mystery Gang együttes frontembere.

Február 20. és 23. között a múzeum történészei ismeretterjesztő előadásokat tartanak a történelem iránt érdeklődő felsős és középiskolás diákoknak. Ezeken a tanulók megismerkedhetnek a magyar vidék 1945 utáni szovjetizálásának történetével, a kommunista propagandagépezet plakátjaival, valamint az 1945 és 1956 közötti ávós terrorral. Történészeik bemutatják Brenner Jánosnak, az egyházüldözés mártírjának a sorsát, beszélnek Kovács Bélának, a Független Kisgazdapárt (FKGP) egykori főtitkárának diktatúra elleni harcáról, valamint a marxista-leninista „reneszánsz“ mibenlétéről – olvasható a tájékoztatásban.

A rendhagyó történelemórák mellett múzeumpedagógiai foglalkozások is lesznek, a kommunista propaganda, a kényszermunka, az ávós világ, a koncepciós perek és az antikommunista ellenállás témaköreivel.

Ezenkívül a múzeum Nagy bűntetthez nagy eszme kell! című új időszaki kiállítását is megismerhetik a diákok a múzeumpedagógiai foglalkozásokon. A közlemény szerint a részvétel a rendhagyó történelemórákon és a múzeumpedagógiai foglalkozásokon regisztrációhoz kötött. Információt ezen a weboldalon kaphatnak az érdeklődők.

Február 25-én, vasárnap a múzeumba a belépés ingyenes, a látogatók egész nap gyertyagyújtással emlékezhetnek a kommunista diktatúrák áldozataira a múzeum előtti Hősök falánál. Aznap délután négy és este 11 óra között fényfestés lesz látható a Terror Háza Múzeum falain.

(Kiemelt kép: Terror Háza Múzeum / Facebook)

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.