Spielberg és Lucas után megvan a harmadik milliárdos filmkészítő is

A Gyűrűk ura-filmek rendezője nem panaszkodhat.

2022. február 11., 09:22

Szerző:

Peter Jackson, A Gyűrűk ura-filmek új-zélandi rendezője a leggazdagabb a szórakoztatóiparban a Forbes magazin listája szerint. A rendező 2021-ben 580 millió dollárt (180,5 milliárd forintot) keresett, elsősorban vizuális effektusokkal foglalkozó cége, a Weta Digital egy részének eladásából a Unity Software-nek 1,6 milliárd dollárért. A Forbes becslései alapján Jackson az üzletből 600 milliót kapott kézhez, további 375 milliót pedig részvényben.

Ezzel az új-zélandi rendező – Steven Spielberg és George Lucas után – a harmadik a történelemben, aki filmkészítésből milliárdos lett, írja a Guardian.

A szórakoztatóipar tíz leggazdagabbjának listáján csak férfiak szerepelnek, a top húszba már bejutott három nő is. Bob Dylan, Paul Simon és Bruce Springsteen a leggazdagabb tíz közé került, mindhárman eredeti felvételeik katalógusának eladásával. Springsteen a becslések szerint 500 millió dollárt kapott a Sony Musictól, írja az MTI.

A South Park-sorozat készítői, Trey Parker and Matt Stone a hatodik helyre futottak be 210 millióval, miután aláírtak egy hatéves, 900 milliós szerződést a Paramount+ streamingszolgáltatóval számos film elkészítésére. Kanye West, Jay-Z zenészek és Dwayne Johnson színész szintén bejutott az első tíz közé zenéik és filmjeik bevételei révén, de reklámszerepléseik is sokat nyomtak a latban. West edzőcipőt, Jay-Z pezsgőt, Johnson tequilát hirdetett.

Reese Witherspoon amerikai filmszínésznő volt tavaly a legjobban kereső nő a szórakoztatóiparban, ez a 12. helyhez volt elég. Hello Sunshine nevű, elsősorban női történekkel foglalkozó produkciós cége 115 milliós bevételre tett szert, az Apple TV-n futó The Morning Show-ban játszott szerepe mintegy 20 millió dollárt hozott.

(Kiemelt kép: New Line Cinema / WingNut Films / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)