Világsakfesztivált tartottak Budapesten

Idén több mint négyezren látogattak el a kétnapos 9. Polgár Judit Világsakkfesztiválra, amelyet a Magyar Nemzeti Galériában tartottak. Az online programokkal együtt pedig több mint 350 ezren voltak kíváncsiak többek között arra, hogyan képes a sakk és a mesterséges intelligencia megreformálni az oktatást – áll a szerkesztőségünkhöz eljutottatott közleményükben. 

2023. október 17., 19:02

Szerző:

Október 15-én, a fesztivál másnapján online tartották a nemzetközi sakk-oktatási csúcstalálkozót (Educational Chess Summit), ahol többek közt Shameed Sait mesterséges intelligencia szakértő és dr. Barry Hymer, a Cumbriai Egyetem Pszichológia az Oktatásban professzora beszélt a sakk és a mesterséges intelligencia oktatásban betöltött szerepéről, valamint egyéb innovatív fejlesztő módszerekről. A csúcstalálkozóra összesen hat kontinensről érkeztek előadók.

“A mesterséges intelligencia által vezérelt sakkjátszmákon keresztül a gyermekek több lehetséges kimenetellel is találkozhatnak a játék során, így könnyebben megtanulhatják és gyakorolhatják, hogy az egyes döntéseknek milyen következményei és hatásai vannak. A MI a sakk segítségével megtanítja a gyermekeket a rugalmas gondolkodásra és a 21. század kulcsképességeinek az elsajátítására” – idézik a szervezők a szakértőt. 

Polgár Judit, a fesztivál alapítója így nyilatkozott: 

“Hatalmas változásokat tudunk elérni az életben – vezető pozícióban ráadásul társadalmi és világszinten is –, ha képesek vagyunk átlátni a döntéseink következményeit, és alkalmazkodni tudunk az új helyzetekhez. Úgy gondolom, hogy nyitottnak kell lennünk a világra, a változásokra, és ezt érdemes megtanítani a gyerekeknek is. Célunk, hogy a sakkon keresztül, az idén 10 éves Sakkpalota programmal a jövő kihívásaira készítsük fel a gyermekeket, hogy felnőtt korukra a lehető legjobb döntéseket hozzák. Reméljük, hogy az idei Világsakkfesztivállal nem csak a játék szeretetét, de valahol a jó döntéseink receptjét is tovább tudtuk adni a látogatóknak” – írják. 

Az esemény során hibrid sakkszimultánra is sor került, Polgár Judit 29 kiválasztott játékos, valamint Tania Sachdev indiai bajnok, sakkolimpiai bronzérmes, influenszer és Alessia Santeramo olasz bajnok, sakkolimpikon, streamer és az ő közösségük ellen játszott. Ennek során az influenszerek követőik bevonásávál döntöttek arról, mi legyen Polgár ellen a következő lépésük. 

(Kiemelt képünkön a Morgan Stanley által támogatott 9. Világsakkfesztivál. Fotó: Polgár Judit Sakk Alapítvány/Erdősi Tibor (01 és 02), Stiller Ákos (03))

 

Szent Iván napja az éve leghosszabb napja, éjszakája pedig évszázadok óta ihlet meg írókat és költőket. A nyár legmisztikusabb éjszakájához számos babona és hiedelem fűződik, a termékenységi rítusoktól az egészségvarázsláson át a szerelemvarázslásig.