Elhunyt Ruth Marie Kubitschek, a Guldenburgok örökségének színésznője

A színésznő a német televíziózás egyik legismertebb szereplője volt.

2024. június 7., 15:48

Szerző:

92 éves korában elhunyt Ruth Maria Kubitschek – hozta nyilvánosságra az ABS Zeitung.

A színésznő a német tévézés legendája volt, aki a Guldenburgok öröksége című sorozat révén nemzetközi ismertségre tett szert.

A német lapok arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy Ruth Maria Kubitschek svájci otthonában hunyt el, egy rövid, de súlyos betegséget követően.

Ruth Maria Kubitschek a magyar nézők kedvence volt

A színésznő, akit a német film és televízió nagyasszonyaként emlegettek, számos népszerű filmsorozatban és filmben tűnt fel, gyakran főszereplőként, és ezek jelentős része Magyarországra is eljutott.

Az 1987-től 1990-ig vetített nyugat-német sorozat, a Guldenburgok öröksége a ’90-es évek elején jutott el a magyar nézőkhöz: a legtöbben ekkor ismerték meg Ruth Maria Kubitcheket, aki a sorozat egyik legfontosabb főszereplőjeként Margot Balbecket, a dörzsölt üzletasszonyt alakította. A sorozatot azóta több tévécsatorna is levetítette Magyarországon, és a mai napig sokan kedvelik.

A színésznő ezen kívül a hazánkban szintén népszerű Álomhotel című filmsorozatban is szerepelt, de sokan kedvelték a Szerelem a Hohenstein-kastélyban című tévésorozatban is, vagy A szállodaorvos Caprin című tévéfilmben. A televíziózás mellett több német filmben is szerepelt, ezekből azonban már kevesebb jutott el Magyarországra.

Ruth Maria Kubitschek 1931-ben született az akkori Csehszlovákiában. Családjával Németországba menekült a második világháború alatt, színiiskoláit is ott végezte el. Férje az opera- és színházigazgatóként ismert Götz Friedrich volt.

A színésznő nem tartott ki Németország mellett: 2013-ban svájci állampolgárságot szerzett. Ugyanebben az évben játszotta utolsó szerepét is, a Frau Ella című mozifilmben. Annyira szerette az alpesi országot, hogy haláláig Asconában élt.

Szóvivője, Yvonne von Stempel volt az, aki értesítette a DPA-t a haláláról, és nyilvánosságra hozta utolsó szavait is:

„A Föld gyönyörű otthont adott nekem ezen a világon. Mély hálával a szívemben távozom egy másik világba. Higgyétek el nekem.”

A temetésről később intézkednek, de arról már tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy szűk családi körben kívánnak elbúcsúzni a színésznőtől.

(Fotó: Fabian Bimmer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)