Reisz Gábor díjat nyert a velencei fesztiválon

A Magyarázat mindenre című film, Reisz Gábor alkotása nyerte a legjobb film díját a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Horizontok nevű szekciójában – közölte a forgalmazó Cirko Film szombat este.

2023. szeptember 10., 10:12

Szerző:

A közleményben azt írták, a díjat a fesztivál záróceremóniáján a Lidón vette át a rendező, akinek ez a harmadik nagyjátékfilmje.
A forgalmazó szerint a film velencei fogadtatása egyöntetűen pozitív volt. A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról – írta a Cirko Film.


A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók – olvasható a közleményben.

A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával. A Magyarázat mindenre október 5-én kerül a magyar mozikba, de szeptember 22-től premier előtti vetítéseken is látható.

(Kiemelt képünkön: Reisz Gábor pózol a Horizontok legjobb filmnek járó díjjal a „Magyarázat mindenre” című filmért a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál győzteseinek fotóestjén az olaszországi Velencében 2023. szeptember 09-én. Fotó: Federico Vespignani / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 A gyermekeket papírszínházzal, filmszakmákat népszerűsítő foglalkozással, szinkronizációs játékkal, képregényhős-megalkotással, a felnőtteket pedig Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várja a Magyar Művészeti Akadémia Művészelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) szeptember 29-én a budapesti Hild-villában, a Kutatók Éjszakáján.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar költőt ábrázoló bélyeget bocsátott ki a Szerbiai Posta.