Radnóti-emlékszoba a RaM-ban

Budapest XIII. kerületében, a Radnóti Miklós Művelődési Központban (RAM) a hét közepén nyílt meg a Radnóti-emlékszoba a költő feleségének, Gyarmati Fanninak az unokahúga és általános örököse, Vári Györgyné Milch Hermina kezdeményezésére.

2015. március 12., 13:21

A kiállítás híven rekonstruálja a költő magánéletének színterét, lakószobájának mintegy felét. Az irodalmi kultuszhely bemutatja, milyen bútorok, tárgyak között élt és dolgozott Radnóti. Ferencz Győző, a hagyaték gondozója a 168 Órának azt mondta, autentikus bemutatót szerettek volna.

– A szobában helyet kapott Radnóti íróasztala, széke és ágya. Ezeket a fiatal házaspár nászajándékul kapta Radnóti gyámjának, Grósz Dezsőnek a feleségétől, Bruckner Jolántól. Megtekinthető egy írógép is, amelyet nem Radnóti használt, hanem Gyarmati Fanni. Láthatók Arany János és Kazinczy Ferenc portréi, amelyeket Radnóti Komlós Aladárnak az 1942. május 17-én írt levelében említ, továbbá egy oldaltáska, kulacs és bot; ezeket kirándulásaira vitte magával. Az emlékszoba minden darabja Radnóti Miklós tulajdona volt.

Ferencz Győzőtől azt is megtudtuk: a szobába két könyvespolc is került, polcaikon olyan kötetekkel, amelyek bizonyíthatóan a költőé voltak. A polcokat Radnóti abból az ötven pengőből készíttette, amelyet Sík Sándortól kapott, aki – talán időhiány miatt, vagy mert segíteni akart rajta – egy tőle megrendelt imakönyv összeállítását és szöveggondozását átadta Radnótinak. Átigazításai a Dicsőség! Békesség! című, 1940-ben megjelent imádságoskönyvben tűnnek fel Sík Sándor neve alatt.

A költő irodalmi hagyatékát az MTA Kézirattárában őrzik.