Óriás sikere volt a Sóletfesztiválnak – Folytatódik a Zsinagógák Hete

Több ezren látogattak el vasárnap az idei Sóletfesztiválra, a Budai Parkszínpadra. Ezzel az eseménnyel indította el az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség a Zsinagógák Hete rendezvénysorozatot, melyen augusztus 28. és szeptember 7. között, változatos kulturális és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket, Budapesten és vidéki helyszíneken.

2022. augusztus 29., 17:59

Szerző:

A nagy sikerű Sóletfesztiválon a látogatók ízelítőt kaphattak Magyarország, Izrael és Líbia hagyományos sóletjéből, de volt vegán sólet, és kóser édességek is.

„Közel 10 ezer adag sólettel készültünk, ami a nap végére el is fogyott. Szerencsére az időjárás is kedvezett nekünk, így az idén hetedik alkalommal megrendezett fesztivál valódi örömünnep, és talán az eddigi legsikeresebb gasztronómiai és kulturális programunk volt.” – mondja Erdős Judit, az EMIH vezető rendezvényszervezője.

A legkisebbeket ugrálóvárral, vetélkedőkkel, kézműves programokkal, a nagyobbakat óriási társasjátékokkal várták. Koncertet adott a Kalap Jakab és a Hot Jazz Band zenekar, valamint zsidó meséket adott elő a Babka-báb társulat. Este 20 órától, szintén a Budai Parkszínpadon telt ház – több mint 700 fős közönség előtt – tartották meg a Budafoki Dohnányi Zenekar zsidó témájú, illetve zsidó szerzők által komponált filmzenékből összeállított koncertjét.

„Nagy öröm, hogy a vártnál is jóval több érdeklődőt vonzott a Zsinagógák Hete nyitó eseménye. A programsorozat immár hagyományos időzítetését nemcsak az indokolja, hogy ilyenkor ér véget a nyári utazási főszezon, hanem az is, hogy ezekben a napokban indul a felkészülés az őszi nagyünnepekre, amelyek pontosan egy hónap múlva, ros hásánával, a zsidó újévvel kezdődnek” 

– mondta Köves Slomó, az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija, aki az esti koncert elején meg is szólaltatta az ünnep elmaradhatatlan kellékét, a kosszarvból készült kürtöt, a sófárt.

A Zsinagógák Hete rendezvénysorozatban, augusztus 31-én, Szentendrén, Flamm Ferenc litográfiáiból nyílik kiállítás, majd a szlovákiai Mojse Band trió ad koncertet. Szeptember 3-án, a Budai Várban a zsidó emlékhelyekre sétálhatnak el az érdeklődők, Márai Sándor felesége, Lola naplójából pedig szeptember 5-én, Schell Judit ad majd elő. Megnézhetik ugyanakkor (szeptember 4-én) a Komádi Gyermekotthon lakóinak mindennapjai által ihletett előadást is, mely után a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai zenélnek. A programsorozat részeként, augusztus 30-án, megnyitják majd a megújult Vasvári Zsinagógát, szeptember 7-én pedig átadják a debreceni Zsidóházat is, mely kulturális, oktatási és hitéleti programoknak, sőt a kóser Hamsza étteremnek is otthont ad. Ekkor tartják a II. világháború utáni első debreceni ortodox rabbiavatást is, Faigen Sámuel személyében, neves külföldi vendégek jelenlétében.

A programokról részletesen a www.zsinagogakhete.hu oldalon olvashatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168 archív)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.