A náci könyvégetésre emlékezik a Fesztiválzenekar a Rumbach zsinagógában

A náci könyvégetésre emlékezik a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezetésével és a budapesti Goethe Intézet közreműködésével kedden a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

2023. május 8., 15:51

Szerző:

Kedden folytatódik az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertsorozata a Rumbach zsinagógában, ahol a zene mellett az irodalom is fontos szerephez jut. A budapesti Goethe Intézet támogatásával az 1933. május 10-i náci könyvégetésre emlékeznek Bertolt Brecht, Esther Dischereit és Babits Mihály írásaival  – közölte a Goethe Intézet hétfőn az MTI-vel. 

A szövegeket Takács Nóra Diána, Bíró Kriszta és Hajduk Károly olvassa fel. A zenei programban a Fesztiválzenekar művészei mellett Darvas Ferenc zeneszerző zongorán, míg fia, Darvas Kristóf zeneszerző-zenész harmonikán működik közre. Mint felidézik, Hitler hatalomra jutásával, 1933-ban Goebbels nekilátott a „német szellem ellen való” írók és műveik listába szedésének. A világirodalom jelentős művei tűntek el a könyvtárak polcairól, neves professzorokat fosztottak meg katedráiktól, Thomas Mannt is kizárták a költészeti akadémiáról.

Országszerte szerveztek könyvégetéseket, amelyek május 10-én érték el a drámai csúcsot. Ekkor Berlinben, a Humboldt Egyetem tövében hatalmas tömeg várta a 20 ezer könyv tűzbe vetését. Marx, Heinrich Mann, Erich Kastner, Freud, Remarque, Brecht vagy éppen Carl von Ossietzky írásainak hamuvá válásához SA és SS kórusok szolgáltattak zenét. 

(Kiemelt képünkön Fischer Iván vezényel a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Király Levente olyan szerepekben alkotott maradandót, mint a Rómeo és Júlia Mercutiója, a IV. Henrik Falstaffja. Ám amivel pályája során talán a leginkább azonosították: Tevje, a Hegedűs a háztetőn című világhírű musicalből.