Megszállottan gyűjti a popsztár a graffitiművész képeit

Ilyen a kapcsolat a két fenegyerek között.

2022. január 25., 19:06

Szerző:

Robbie Williams árverésre bocsátja tavasszal Banksy három alkotását, köztük a Girl With Balloon, a Lány lufival című képet – számolt be róla a Sky News hírportálja.

A Sotheby's március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni. Az énekes a várakozások szerint több millió fontot kap majd a graffitiművész alkotásaiért. Williams a Girl With Balloon mellett a Kissing Coppers, Csókolózó zsaruk és a Vandalised Oils, azaz Vandalizált olajfestmények című képeket adja el, amelyek szerinte a művész legjobb munkái közé tartoznak.

Williams felidézte, hogy milyen élményt jelentett számára, amikor először megpillantotta Banksy képeit.

„Banksy munkáinak gyűjtésével egy szélesebb kulturális mozgalom részesévé válik az ember”

 A lufis lány képe először a londoni Waterloo-híd alatt jelent meg 2002-ben. Az alkotás egy változata 2018-ban azért került a figyelem középpontjába, mert a Sotheby's aukcióján félig ledarálta egy iratmegsemmisítő. Williams változata fém alapra készült, és kikiáltási ára 2 millió font, azaz 858 millió forint lesz. A Kissing Coppers című kép, amely két rendőr szenvedélyes ölelkezését és csókját ábrázolja, először 2004-ben tűnt fel a brightoni Prince Albert Pub külső falán. Az eredeti falfestményt eltávolították, miután több alkalommal is megrongálták. Az énekes egy 2005-ös, vászonra festett változatát vásárolta meg, amely 2,5-3,5 millió fontért másfél milliárd forintért kelhet el a Sotheby's becslése szerint. A Vandalised Oils (Choppers) egy békés vidéki tájat felzavaró katonai helikoptereket ábrázol, és egy sorozat része, amelyben Banksy klasszikus olajképekre fest graffitit. Az alkotás szintén 2,5-3,5 millió fontért kelhet el.

 „Ezek a művek egyesítik Nagy-Britannia két legnagyobb sztárja, Robbie Williams és Banksy kulturális örökségét" – mondta Hugo Cobb, a Sotheby's vezetője. Hozzáfűzte: a festmények „fanyarok, ikonikusak, tiszteletlenek és egyediek", akárcsak alkotójuk és tulajdonosuk. Az alkotásokat a Sotheby's New Yorkban állítja ki, majd a márciusi árverés előtt világkörüli turnéra indulnak Hongkongtól Londonig.

(Kiemelt kép: Banksy hivatalos Facebook-oldala)

2022. május 26., 21:09

A fegyveres erők volt parancsnoka, Günter Höfler őszinte és komoly vitát sürget az osztrák biztonságpolitikáról. Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával teljesen megváltozott az európai biztonsági helyzet, ami az osztrák fegyveres erők jövőbeni felállításának és az ország biztonságpolitikai irányvonalának elemzését és megvitatását teszi szükségessé.

Egy több mint százéves villamos-motorkocsival is lehet utazni vasárnap, a gyereknapon a fővárosi Széll Kálmán tér és a Hűvösvölgy között – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-t.