Megszállottan gyűjti a popsztár a graffitiművész képeit

Ilyen a kapcsolat a két fenegyerek között.

2022. január 25., 19:06

Szerző:

Robbie Williams árverésre bocsátja tavasszal Banksy három alkotását, köztük a Girl With Balloon, a Lány lufival című képet – számolt be róla a Sky News hírportálja.

A Sotheby's március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni. Az énekes a várakozások szerint több millió fontot kap majd a graffitiművész alkotásaiért. Williams a Girl With Balloon mellett a Kissing Coppers, Csókolózó zsaruk és a Vandalised Oils, azaz Vandalizált olajfestmények című képeket adja el, amelyek szerinte a művész legjobb munkái közé tartoznak.

Williams felidézte, hogy milyen élményt jelentett számára, amikor először megpillantotta Banksy képeit.

„Banksy munkáinak gyűjtésével egy szélesebb kulturális mozgalom részesévé válik az ember”

 A lufis lány képe először a londoni Waterloo-híd alatt jelent meg 2002-ben. Az alkotás egy változata 2018-ban azért került a figyelem középpontjába, mert a Sotheby's aukcióján félig ledarálta egy iratmegsemmisítő. Williams változata fém alapra készült, és kikiáltási ára 2 millió font, azaz 858 millió forint lesz. A Kissing Coppers című kép, amely két rendőr szenvedélyes ölelkezését és csókját ábrázolja, először 2004-ben tűnt fel a brightoni Prince Albert Pub külső falán. Az eredeti falfestményt eltávolították, miután több alkalommal is megrongálták. Az énekes egy 2005-ös, vászonra festett változatát vásárolta meg, amely 2,5-3,5 millió fontért másfél milliárd forintért kelhet el a Sotheby's becslése szerint. A Vandalised Oils (Choppers) egy békés vidéki tájat felzavaró katonai helikoptereket ábrázol, és egy sorozat része, amelyben Banksy klasszikus olajképekre fest graffitit. Az alkotás szintén 2,5-3,5 millió fontért kelhet el.

 „Ezek a művek egyesítik Nagy-Britannia két legnagyobb sztárja, Robbie Williams és Banksy kulturális örökségét" – mondta Hugo Cobb, a Sotheby's vezetője. Hozzáfűzte: a festmények „fanyarok, ikonikusak, tiszteletlenek és egyediek", akárcsak alkotójuk és tulajdonosuk. Az alkotásokat a Sotheby's New Yorkban állítja ki, majd a márciusi árverés előtt világkörüli turnéra indulnak Hongkongtól Londonig.

(Kiemelt kép: Banksy hivatalos Facebook-oldala)