Meghalt Popper Ferenc

Hosszan tartó betegség után, életének 86. évében elhunyt Popper Ferenc, a Magyar Versmondók Egyesületének egykori elnöke – tudatta a szervezet vasárnap.

2023. június 25., 17:07

Szerző:

A Radnóti-díjas alkotó rendezői munkája mellett nagy gondot fordított a fiatal, tehetséges versmondók felkészítésére. Búcsúztatása június 30-án 11 órakor lesz a győri Újvárosi temetőben – írták. 

Popper Ferenc 1938-ban született Győrben. A soproni Kempelen Farkas Gépipari Technikumban híradásipari technikusként végzett 1956-ban. A KPVDSZ együttesében 1958-ban lett színjátszó, majd öt évvel később tagja lett a Győri Ifjúsági Irodalmi Színpadnak. 1968-tól a színpad segédrendezőjeként dolgozott, ekkor végezte el a Népművelési Intézet színjátszó-rendező szakát. 1973-ban a Győri Theátrum együttes vezetője lett.

Popper Ferenc alapító tagja, később vezetője volt a Győri Előadóművész Stúdiónak, 1997-ben pedig a Magyar Versmondók Egyesülete megyei szervezetének elnökévé választották. Nevéhez fűződik a Radnóti-biennálé rendezvényének megerősítése Győrben.

2000-ben előbb Ki viszi át a szerelmet? díjjal, majd Radnóti-díjjal tüntették ki az irodalom népszerűsítéséért.

A Magyar Versmondók Egyesületének 2001-től 2004-ig felügyelőbizottsági elnöke, majd 2004-től 2008-ig elnöke volt, 2020-ig kapcsolatokért felelős alelnökként tevékenykedett.

Fontosabb rendezései között szerepel a Vándormóka című gyermekjáték, Peter Shaffer Equus című műve, Lázár Ervin Döm-dö-dömje, Alfred Jarry A leláncolt Übü című darabja, de Örkény István A legmerészebb álmaink is megvalósíthatók, Harold Pinter Az étellift, Jean-Paul Sartre Zárt tárgyalás, Dorde Lebovic Az ezredik éjszaka, vagy Jean Anouilh A zenekar című művének színpadi változata is.

Főszereplője volt Max Frisch Ha egyszer Hotz úr dühbe gurul, Moliére Scapin furfangjai, Jean-Paul Sartre Altona foglyai, Sarkadi Imre Kőműves Kelemen, Peter Shaffer Equus és A pórul járt kovács című előadásoknak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.