Meghalt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész

Mindent tudott az irodalomról. 

2022. január 24., 14:45

Szerző:

85 éves korában elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár. Számos önálló kötet és monográfia szerzője, Szabó Lőrinc-életműkiadások gondozója, a Pécsi és a Miskolci Egyetem tudományszervező egyénisége, Miskolc díszpolgára. A hírt Nyáry Krisztián irodalomtörténész tette közzé a Facebook-oldalán. Így emlékezik rá:

„Meghalt Kabdebó Lóránt. Az egyik legkíváncsibb ember volt, akit ismertem."

 

Nyáry Krisztián szerint Kabdebó Lóránt a régi fajta irodalomtörténészek közé tartozott, de a kíváncsisága nyitottá tette mindenre, ami újszerű.

„Amit kutatott, arról mindent tudni akart, és minden sort elolvasott, amit a témában mások írtak. Szabó Lőrincről például nála többet senki sem tudott, valószínűleg nem is fog már. Amikor nem írt, akkor érzékeny, ma is hiánypótló író-interjúkat készített, pedig nem volt riporter. Két dolog kellett ehhez is: tudás és kíváncsiság.”

Nyáry Krisztián így emlékezik a neves irodalmárról:

„A kávézások és vonatutak alatt dőltek belőle az anekdoták, ami nem csoda, hiszen személyesen ismert szinte mindenkit a háború utáni irodalmi életből. Élő lexikon volt, a most vele együtt eltűnő tudást csak részben pótolja hatalmas írott életműve.”

(Kiemelt képünk: Nyáry Krisztián Facebook-oldala)

 

A fegyveres erők volt parancsnoka, Günter Höfler őszinte és komoly vitát sürget az osztrák biztonságpolitikáról. Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával teljesen megváltozott az európai biztonsági helyzet, ami az osztrák fegyveres erők jövőbeni felállításának és az ország biztonságpolitikai irányvonalának elemzését és megvitatását teszi szükségessé.