Kristen Stewart lesz a Berlinale zsűrielnöke

Kristen Stewart színész-filmrendező lesz a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke.

2022. december 9., 14:13

Szerző:

„Fiatal, ragyogó és jelentős munka áll már mögötte, Kristen Stewart tökéletes híd Amerika és Európa között” – méltatta a sztárt a Berlinale két igazgatója, Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian. Hozzátették, hogy számos emlékezetes karaktert formált meg filmjeiben, köztük az Alkonyat Belláját vagy a walesi hercegnét, és nemzedéke egyik legkiemelkedőbb, legsokoldalúbb színészének tekintik.

A 32 éves színésznő már két évtizede forog a filmvilágban. David Fincher Pánikszoba című 2002-ben bemutatott filmjében Jodie Foster partnereként robbant be a köztudatba, majd 2008 és 2012 között az Alkonyat-filmek főszereplőjeként aratott sikert világszerte. Legutóbbi munkái közé tartozott a Spencer című filmben Diana hercegnő szerepe, amelyért idén Oscarra is jelölték.

Filmrendezőként 2014-ben debütált, azóta egy rövidfilmjét a velencei filmfesztiválon, egy másikat pedig Cannes-ban mutatta be. Most dolgozik The Chronology of Water című első nagyjátékfilmjén, Lidia Yuknavitch amerikai író memoárjainak adaptációján. A Berlinale nemzetközi zsűrijének további tagjait később jelentik be. A fesztivált 2023. február 16. és február 26. között rendezik meg. A filmmustra tiszteletbeli Arany Medve-életműdíjával tünteti ki Steven Spielberg filmrendezőt.

(Fotó: Stefano Rellandini / AFP)

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.