Közösséget épít a TÁNC fesztiválja Veszprémben

Érdemes volt elmenni Veszprémbe.

2021. szeptember 7., 15:21

Szerző:

Tánctól pezsgett Veszprém hat napon át: huszonharmadik alkalommal rendezték meg a TÁNC Fesztiválja nemzetközi kortárs összművészeti fesztivált. Az előadók és a közönség számára is felszabadító volt a pandémia óta először újra együtt fesztiválozni, ami nagy lendületet adott a személyes találkozásoknak teret adó, hangulatos programsorozatnak.

Ha innen Budapestről azt hinnénk, Veszprém kisváros, mindjárt megváltozna a véleményünk, ha két fesztiválhelyszín közt kellene egymás lábnyomában lépdelve, vagy nagyon-nagyon lassan, majd elképesztően gyorsan táncolva átérni. Mészáros Máté A távolság mechanikája című performatív sétája több napon is a legjobb közösségteremtő foglalkozás volt. A tánc és a mozgás segítségével olyan embereket is megnyitott egymás felé, akik amúgy soha nem találkoznának.

A Lábán-díjat (a legnagyobb kortárstáncos szakmai elismerést) 2020-ban elnyerő, az Aerowaves nemzetközi kortárstánc platform által az év 20 legjobb európai előadása közé is beválogatott Mestermunka, Cuhorka Emese és Molnár Csaba bravúros, abszurdan szórakoztató „Bauhaus táncelőadása” a veszprémiek szívét is meghódította. Az alkotók a szakmai zsűri elismerése mellett megkapták a fesztivál közönségdíját, Molnár Csaba pedig az előadói különdíjat is. Az előadást remélhetőleg műsorra tűzi még a Nemzeti Táncszínház, és újra láthatjuk a Millenárison.

A fesztivál húzónevei a rangos társulatok, köztük a Frenák Pál Társulat, a Szegedi Kortárs Balett és a Gangaray Dance Company voltak, de mindenképp érdemes megjegyezni az egyik vendégfellépő, az olasz Claudio Stellato társulat nevét, hiszen ők februárban érkeznek a Trafóba Work (Munka) című fergeteges előadásukkal, amivel csaknem lebontották a Veszprém Agóra színháztermét. Aki csinált már lakásfelújítást, még jobban gurulni fog a nevetéstől a burleszkszerű figurákon, akik fura maszkokban, egymást túllicitálva ütnek át falakat és locsolnak szét több vödör festéket, persze pompásan megkoreografálva.

Horváth Csaba koreográfus, színházrendező, a Forte Társulat alapítója, aki 2020-ban vette át a Pannon Várszínház által szervezett fesztivál vezetését, számos újdonsággal bővítette a programok sorát. Az idén először mutattak be fény- és hanginstallációt, a Lighthouse fényművészeti társulat magába szippantó alkotását, a veszprémi Hangvillában. Először rendeztek családi napot is, ahol a játék, a cirkuszművészet, a tánc és a zene minden generációt és társadalmi réteget (a hátrányos helyzetűeket bevonva) megszólíthatott. Sikerült egy programjában üdítően izgalmas, emellett emberi léptékű, igazi közösségteremtő fesztivált létrehozni, amiért jövőre is érdemes lesz elmenni Veszprémbe.

(Kiemelt kép: A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál harmadik napja, 2020. szeptember 9-én, Veszprémben. Fotó: a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál Facebook-oldala)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.