Kölcsönözz élő könyveket!

A Kazinczy utcai Szimpla Kert nemcsak szórakozóhely és romkocsma, de a társadalmi párbeszéd és a szolidaritás egyik fontos központja is Budapesten.

2015. február 22., 12:33

Március 7-én szombaton itt kerül sor a Kazinczy Élő Könyvtár programsorozat második rendezvényére. Az ide betérő vendégek bevándorlókat, hajléktalanokat, közmunkásokat és olyan exdrogosokat „kölcsönözhetnek”, akik nyitott könyvként tárják az életüket bárki elé, aki kíváncsi rájuk s leül velük beszélgetni.

A Szimpla Kert kommunikációs vezetője, Molnár Bence a 168 Órának elmondta: fontosnak tartják, hogy a fiatalok ne csak bulizni járjanak hozzájuk, ezért kulturális közösségi programokat is szerveznek nekik.

Hasonló „humán könyvtár” Dániában valósult meg először: olyan társadalmi csoportok tagjait lehetett kötetlenül kérdezgetni, akik diszkriminációt, előítéletet szenvedtek el. Akadtak köztük melegek, sérültek, migránsok, sőt egy-egy szakma képviselői is, hogy például a „hülye rendőr” vagy a „korrupt politikus” sztereotípiáira rácáfoljanak.

Az alapötletet a Szimpla Kert az Élő Erzsébetváros Egyesülettel közösen továbbfejlesztette. Mivel a kerület szórakozóhelyeit nagyon sok külföldi látogatja, számukra is hozzáférhetővé akarták tenni a magyar „élő könyveket”. A nemzetközi Erasmus-pályázat támogatásával külföldi önkénteseket hívtak ide, akik a „szociális érzékenyítő programok” angolra fordításában segítenek. A márciusi eseményen bárki ingyen részt vehet. Lesz közösségi főzés is, amit önkéntes adományokkal támogathatnak.